Изложбата “Апокалипсис по Рихтер” показва лицето на трагедията в Турция

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
669 четения

Фотоизложбата “Апокалипсис по Рихтер” показва лицето на трагедията след унищожителното земетресение в Турция и Сирия. Експозицията, която ще бъде открита тази вечер в Художествената галерия “Недялко Каранешев” – Г. Оряховица, представя потресаващи кадри от три града в епицентъра на труса, запечатани от спасителя Мирослав Маринов и оператора Пламен Иванов. От стотиците, а общо за двамата – хиляди кадри, те са подбрали само 40.
Пламен Иванов е видеооператор, добре познат в региона. От 18 години той е член на СБЖ. Работил е у нас и в чужбина, отразявайки важни световни събития за не една телевизия. В продължение на десет дни Иванов беше командирован от Нова тв в най-засегнатия район – град Антакия, намиращ се на границата със Сирия.
“Идеята бе на един приятел от Горна Оряховица – Стефан Русанов. Звънна ми, докато бяхме в Турция, и пита дали фотоапаратът е в мен. Посъветва ме да снимам, защото иска да направим фотоизложба. Споделих това на колегата Мартин Георгиев и той предложи да включим и Мирослав Маринов, за да вкараме два различни погледа. Неговите снимки са много по-различни от моите. Първо, всеки си има своя стил, второ – професиите ни са различни, той участва пряко в спасителните дейности. Бил е на терен и при големите земетресения преди години. Двамата бяхме по едно и също време, но Миро беше на около 200 км от нас в други градове”, разказва Пламен Иванов. Впечатленията си описва като истински ужас. “Трагедията е голяма, Антакия е град колкото Варна, целият беше сринат. Тези сгради, които са останали, са напукани и не стават за живеене.”
Срещнали българска група, които са пещерно спасяване и са ги извикали в Турция да помагат. Край местния стадион имало бежански лагер за бежанци от Сирия, а от другата страна направили лагер за спасители, като българите били там в палатки. Първата вечер Пламен и Мартин спали в колата до тях, после нощували в Османие. Навъртели са с колата 4500 км. Пламен има стотици кадри, от тях първо подбрал 40, а накрая селектирал 20.
Младши инспектор Мирослав Маринов е старши спасител и служител от сектор “Специализирани оперативни дейности” при РД “ПБЗН” – В. Търново, чиито служители участваха в 11-дневна спасителна мисия в два от засегнатите градове – Бесни и Адъяман.
“От Горна Оряховица тръгнахме седем човека, ние сме част от международния екип за действия в подобни ситуации. Огромна трагедия, такова нещо не се случва всеки ден… Настина е страшно, много съборени сгради, за хората там е ужас, всеки търси оцелелите си близки. Ние сме обучени за това и се справихме добре. Нашата работа е да търсим живи хора под развалините със специални уреди – единият от тях открива сърдечен ритъм, другият усеща драскане и звуци под развалините, третият е термокамера. Ако открием наличие на живот, започваме да разкъртваме и проникваме до живия човек”, пояснява Мирослав. Самият той е любител фотограф и по време на почивките, когато и ако може, снимал. Успял да запечата тези моменти, като направил 500-600 кадъра, от които отсял 200, после 100 и накрая ги свел до 20.
Изложбата “Апокалипсис по Рихтер” се организира от Община Г. Оряховица и Съюза на българските журналисти във В. Търново със съдействието на Фотостудия “Зенит”, Tritegrada.eu, Нова телевизия и ГД “ПБЗН”.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Пламен ИВАНОВ
и Мирослав МАРИНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново