Изложба на 33 художнички предизвика огромен интерес

Публикувано на сб, 9 мар. 2024
198 четения

Съвместна изложба на 33 художнички от В. Търново и страната предизвика голям интерес при откриването си в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. В Деня на жената 8 март десетки творци и любители на изобразителното изкуство се събраха да уважат и паметта на Маргарита Пуева, която бе повод за създаването на експозицията „Дамите – Mariage d’amour“.

„Всичко тече, всичко се променя. Но когато през небето премине комета, споменът за нейното сияние се запечатва за дълго в зеницата. Тази изложба е в памет на Маргарита Пуева – един изключителен творец и човек. Щастлива съм, че паметта за нея ще остане с името й на една от залите тук“, каза в краткото си слово Елена Стоева, инициатор и куратор на експозицията. Тя благодари за подкрепата на Общината и на Великотърновския общински съвет, който взе решението за именуването на залата на името на Пуева, както и на всички участнички.

„Жената е сиянието на Бог. Тя не е създание. Тя е Създателят“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, цитирайки източния философ Руми, поднасяйки своите поздравления към организаторите и художничките, след което припомни и библейския разказ за Дева Мария, избрана да роди Спасителя.

Проф. Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, също приветства всички, като подчерта, че тази година Факултетът празнува своята 50-а годишнина и се гордее, че много от авторките в изложбата са свързани с него.

Събитието е организирано от Сдружение “Клубът” с подкрепата на Община Велико Търново. Дамите, чиито творби могат да бъдат видени в изложбат,а са: Иваничка Панева, Снежана Славова, Анета Яламова, Наташа Атанасова, Николина Джановска, Валентина Лапчева, Цветелина Максимова, Виолета Радкова, Ралица Русева, Мая Кубратова, Нина Лишовска, Петя Танева, Петя Денева, Марина Богданова, Игната Василева, Галя Чунтова, Надя Петрова, Мара Мариела Димитрова, Ралица Савова, Мария Чакърова, Светланa Косева, Ива Маркова, Пенка Илиева – Чория, Виолета Белчева, Катерина Милушева, Пенка Никова, Миряна Генчева, Виолета Чалъкова, Галина Цветкова, Милена Микова, Адриана Христова, Теодора Пунчева, Елена Стоева. Тези, които присъстваха на откриването, получиха красиви цветя от зам.-кмета Нейко Генчев, който поздрави и всички дами в залата по случай Международния ден на жената 8 март.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново