През 2019 г. започва строителството на новия градски център на В. Търново (снимки)

Публикувано на нд, 29 юли 2018
6371 четения

Арх. Клаудио Нарди от Италия спечели Международния архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново. Името на победителя обяви главният архитект на Общината Николай Малаков малко след приключване на работата на журито. На второ място бе класиран Диего Терна, също от Италия, а на трето – Стивън Джордж Интернешънъл – България ООД. Победителят спечели 25 000 евро, а неговите подгласници съответно 15 000 и 10 000 евро.
Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение са подадени от архитекти от цял свят. Разработките бяха оценявани от 9-членно жури, чийто председател бе проф. Георги Станишев. Две от проектните предложения са закъснели и са върнати на техните автори. Две трети от проектите са от чужбина – Италия, Русия, Франция, Германия, Швеция, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, Китай, Индия и др. Общината притежава авторското право върху всички получени проекти, тъй като това е едно от условията в конкурса.
Разработката на победителя Клаудио Нарди предвижда експозиционният център да е разположен между Пети корпус на ВТУ и сградата на Областна администрация. Модерната сграда ще е на два етажа и ще е с големи възможности за провеждане на различни събития – конкурси, концерти, конгреси, изложби и др. На територията на Старото военно училище са предвидени няколко високи сгради с височина до 12 м, както и много зеленина. Ще има също пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, паркоместа и др. Съотношението между зелените площи и застроената площ в новия градски център трябва да е 60:40.
Освен тримата победители, журито определи и пет поощрителни награди за идейните проекти на „Ово Грабевски Архитекти“ от Полша, „МРВ Интернешънъл“ от Испания, „Копс ООД“ – Турция, „Мая Шопова – архитекти“ от България и „Имидж бюро“ ООД, също от България. Те ще получат по 5000 евро.
Международният архитектурен конкурс за нов градски център „Ново сърце за стария град” бе обявен по инициатива на кмета инж. Даниел Панов и стартира през април. Конкурсът приключи на 20 юли, като към него имаше изключително голям интерес от архитекти от целия свят. „Инж. Даниел Панов инициира този конкурс с надеждата, че тук ще се срещнат идеите на множество талантливи архитекти, че предложението, което спечели първо място, ще бъде основата, върху която ще бъде изграден нашият нов център“, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев.
Председателят на журито проф. Георги Станишев припомни, че за района на Старото военно училище досега е имало три конкурса, които е трябвало да разрешат „Гордиевия възел от проблеми, който представлява тази територия”. „Тази задача не бе никак лесна както за участниците, така и за журито. Трудността идва от това, че Общината, в рамките на един конкурс, поставя две цели – градоустройствено проектиране на терена с площ от 160 000 кв.м и 6000 кв.м експозиционен център“, посочи архитект проф. Георги Станишев.
Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат „зелени пешеходни булеварди“, подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради – библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара, обясни арх. Малаков.
Победителят Клаудио Нарди трябва да представи документите, удостоверяващи правата му да проектира на територията на Република България и съответно на територия с културно-историческо наследство, каквато е Велико Търново. Ако няма такива, той може да привлече свой колега, който има нужните разрешителни. Реализирането на строителството се очаква да започне през 2019 г., след като документацията бъде оформена и се подготви технически проект, уточни арх. Лора Бъчварова, която също е сред членовете на журито.
С идейния проект на италианеца Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда. Допустим разход по него е и осигуряването на наградния фонд за международния конкурс, който е в размер на 75 000 евро.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново