Инвеститор от Катар планира да развива здравен туризъм в Свищов

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
2010 четения

Инвеститор от Катар планира да възстанови водо- и балнолечението в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” в Свищов. Това обяви кметът Генчо Генчев. Разговорите между страните се водят от около два месеца. Кметът Генчо Генчев и управителят на свищовската болница Илиян Венков са били поканени на среща в Посолството на Катар у нас, където са обсъдени възможностите за съвместно сътрудничество.
“Интересното е, че самите те ни потърсиха, след като научили за намеренията ни относно разкрития минерален извор в района на бившето БКС. След срещата посланикът е отправил запитване до Катар, след което ни потърсиха за втора среща и поискаха да дойдат на място, за да огледат условията в болницата”, разказа кметът Генчо Генчев. Той уточни, че към момента са предоставили необходимата техническа документация.
Идеята на инвеститора е да изгради съоръжение от затворен цикъл, проявил е интерес и от възможността да ползва два от четирите затворени етажа на болницата. В тях той има намерение да разкрие хотелска част, като идеята е по този начин да развива здравен туризъм за български и чуждестранни туристи. Инвеститорът има опит в тази сфера и притежава СПА хотел в България, уточни кметът на крайдунавския град. В момента тече усилена кореспонденция с инвеститорите. Предстои и подписването на предварителен договор относно планираната инвестиция, каза още Генчо Генчев.
Водата в болницата ще се доставя от разкрития наскоро минерален извор, като за целта Екодоверителният фонд е осигурил 700 000 лв. за изграждането на съоръжението, което ще черпи минералната вода. Тя ще стига до Спортния комплекс на Академията и оттам до болницата.
Сондажът е разкрит в периода 1976-1977 г. и е с дълбочина 1510 м. Още тогава са направени опитно-експлоатационни хидрогеоложки проучвания и оценка на експлоатационните запаси от термални води. В зависимост от дебита, температурата на водата е от 43 до 48,6 градуса. Проучванията, които са направени с цел разширяване и развитие на курортното дело, установяват, че водите от находище “Свищов” са подходящи за спортно-профилактични цели, за топлофициране на курортни и битови заведения. Те са с еднакви показатели с тези от находището в Овча могила, чиято вода е изключително благодатна за проблеми като ревматоиден артрит, луксации, артрозна болест, дискови хернии, радикулити и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново