Иновационен лагер проведе СПГИ “Д-р Петър Аладжов”

Публикувано на ср, 23 Ное. 2022
241 четения

Иновационен лагер на Старопрестолната гимназия по икономика “Д-р Петър Аладжов” събра предприемчиви ученици в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Състезанието се проведе в два етапа. Първо участниците бяха разпределени чрез жребий в отбори, като във всеки тим се включиха ученици от 9 до 12 клас, които не се познават. Те получиха казус, който трябваше да решат в рамките на няколко часа, разполагайки със собствените си умения, креативност и достъп до интернет. Особено ценни за тях в този ден бяха съветите на ментори – експерти от бизнеса. На втория етап всеки от отборите трябваше да представи своята идея в рамките на 3 минути пред външни експерти. Предвидени бяха и 2 минути за отговори на въпроси на журито.
Темата на тазгодишния казус беше “Храната на бъдещето в нашия град”. Отборите трябваше да предложат решение, което да помогне на града да приложи по-успешно кръговата икономика в системите за производство, преработка и консумация на храни. Като ментори на тимовете се включиха бивши ученици на СПГИ, участвали неколкократно в инициативата: д-р Марий Стоянов – член на “Ротаракт клуб” Велико Търново, Красин Каракоцев – управител на счетоводна кантора и председател на Обществения съвет на училището, Камен Илиев – старши експерт в ТД на НАП Велико Търново, Иваничка и Тихомир Боянови – земеделски производители.
Членове на журито бяха възпитаниците на гимназията Павлин Петров – регионален директор на банка, и доц. д-р Цанко Стефанов – главен секретар на Областна администрация и преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Домакините от Регионалната библиотека се включиха в оценяването и награждаването на отборите чрез своя директор – доц. д-р Калина Иванова, посочиха от Старопрестолната гимназия по икономика.
На първо място беше класирана доброволческата идея със социална насоченост на отбор “Future Food” за преработка на останалите от ресторантите продукти в храна, която да бъде предоставяна на нуждаещите се хора в неравностойно положение и живеещи в труднодостъпни места. Спечелилият второ място отбор “The guide circle” впечатли публиката с атрактивното артистично представяне на своето решение на казуса. Те предложиха чрез сайт да улеснят покупко-продажбата на биопродукти, произвеждани в региона. Излишъкът от продукцията планират да се преработва в смески за животни с цел продажба, а друга част да се консервира и изпраща на хора в нужда. Подобни идеи имаха още 2 отбора. На трето място журито класира идеята за Биоресторант “Fresh Life”, който ще привлича клиенти с разнообразно меню, разработено от диетолози, като продуктите ще са произведени от фермери в региона. В еко-селището от сглобяеми къщички ще се предлага и “храна за душата” – спокойствие, чист въздух, природа. Хранителните остатъци ще се предоставят на фондация “Четири лапи”. От “Bonus Box” предложиха мобилно приложение, чрез което останалата в края на деня храна от ресторантите да не се изхвърля, а да се предлага на по-ниска цена и клиентите да получават бонуси в своята “Bonus Box”, а заведенията да се рекламират като социално отговорни.
Александър Георгиев, възпитаник на СПГ по икономика и неколкократен участник в иновационите лагери, сподели своя практически опит в областта на малкия бизнес в производството и реализацията на зеленчуци в “Градинката на баба”. Той направи коментари по бизнес идеите на шестте екипа и отговори на множество въпроси на учениците.
“Състезанието показа, че във възпитаниците на СПГИ “Д-р П. Аладжов” гори предприемачески дух. Това беше възможност младите хора да демонстрират инициативност и креативност, да развият уменията си за работа в екип, умения за бизнес планиране и вземане на решения под напрежение и в кратък срок, умения да презентират. Денят на иновационния лагер зареди всички участници с положителни емоции и готовност за нови предизвикателства”, каза Виолета Йосифова, директор на училището.
Чрез тази инициатива гимназията за 11 път участва в Световната седмица на предприемачеството – международна кампания, която има за цел да помогне на младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките ѝ се организират разнообразни събития, които ги насърчават да генерират нови идеи и да намират решения на съществуващи проблеми. Тази година Световната седмица на предприемачеството се провежда от 14 до 20 ноември. В световен мащаб над 200 държави и близо 10 млн. души участват в нея, а в нашата страна от 2008 г. домакин на събитията през тази седмица е Джуниър Ачийвмънт България.
Николай ВЕНКОВ
сн. СПГИ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново