Художникът Христо Панев е номиниран за европейска награда

Публикувано на пт, 19 февр. 2016
1112 четения

Великотърновският художник Христо Панев е номиниран за европейската награда за културно наследство “Europa Nostra”. Отличието се връчва в рамките на програма “Творческа Европа” на ЕС, а за нея е предложен и братът на твореца Пенчо Панев, който също е художник. През последните години двамата представители на артистичната фамилия превърнаха родното си село Крепост край Димитровград в своеобразна галерия на монументалното изкуство под открито небе, а номинацията е признание за техния безвъзмезден труд.
Панчо и Христо Паневи са единствените творци, които даром преобразяват обществени и частни сгради, като ги превръщат в единствени по рода си паметници на изкуството. Двамата автори са подарили на селото 25 стенописни пана, с които са изографисали фасадните стени на училището, кметството, здравната служба, читалището, параклиса, църквата. Техни творения на открито има още върху родната им къща. Последно през 2014 г. с техника “сухо фреско” художниците пресъздадоха библейски сюжети по фасадата и оградните стени на православния храм в с. Крепост.
От няколко години Христо Панев разкрасява и търновското село Къпиново, където съпругата му Иваничка има наследствен имот. Върху фасадата на читалището той е изписал образите на светите братя Кирил и Методий. В младежкия клуб в селото също има негова монументална творба. Там е дал воля на творческата си фантазия по една от любимите си митологични теми – Орфей и Евридика.
Наградата “Europa Nostra” е сочена за една от най-престижните в сферата на европейското културно наследство. Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности. Отличието се присъжда за изключителни постижения в четири различни категории. В своя раздел имената на братята Панчо и Христо Паневи стоят редом с още 187 кандидатури от различни страни – членки на ЕС.
Златина ДИМИТРОВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново