Храмов празник и земляческа среща ще съберат хора от близо и далеч във Въглевци

Публикувано на пн, 9 окт. 2023
171 четения

Храмов празник, по повод 162-годишнината от освещаването на църквата „Света Параскева“ във Въглевци, и земляческа среща ще съберат хора от близо и далеч във великотърновското село на 14 октомври. Очакват се гости от София, Казанлък, Ст. Загора, Бургас, В. Търново и други градове на страната, разказа кметският наместник Илия Илиев, който управлява селото вече трети мандат.
Тържествата ще започнат в 10,30 ч. с празнична света литургия в храма, който е построен през 1859-1860 г. и е осветен през 1861 г. В 11,30 ч. ще бъде направен водосвет за здраве и благополучие, а в 12,30 ч. ще има освещаване и раздаване на курбан. В 13 ч. ще започне музикална и танцова програма, а през целия ден ще има кетъринг за жителите и гостите на селото.
Въглевци се намира в полите на Стара планина, на 25 км южно от В. Търново. Името на селото произлиза от препитанието на хората, които са живели там. Точната година на възникването му е неизвестна, но се предполага, че това се случва по време на османската власт, а първите заселници са българи, дошли откъм Троян. След като се установили и увеличили населението, хората от Въглевци решили да си построят църква и издействали ферман от турската власт. По-късно в двора на църквата е построено първото килийно училище, като там се намира и паметникът на загиналите в Балканската война 1912-1913 г., издигнат от майстор Руси Тодоров през 1914 г. В селото има около 50 жители, много от които през зимата се прибират по постоянните си адреси по местоживеене, разказва кметският наместник Илиев.
Николай ВЕНКОВ
сн. Николай ПАНАЙОТОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново