Хайдути черпят с гъбена чорба гостите на фестивал в Мерданя

Публикувано на чт, 13 юни 2024
1176 четения

230 литра гъбена чорба с билки и подправки ще бъде приготвена и изядена по време на 12-ия Фестивал на хайдушката песен, който ще се проведе на 15 юни в Мерданя. Около казана с черпака ще се вихри добре познатият кулинарен шеф Станимир Радичев. На сцената на мегдана ще излязат, за да се изявят с народни песни и танци самодейни колективи от цялата област. Специални гости ще бъдат народната певица Владислава, триото “Родопски каба гайди”, детско-юношеският ансамбъл “Търновче”, таланти от Националното училище за фолклорни изкуства в Котел, танцова формация “Боляри” и горнооряховската вокална група “Оренда”.
Освен песни и танци програмата на фестивала включва и други изненади за местните жители и гостите. Ще има изграден фотокът, в който желаещите ще могат да се снимат в българска народна носия. На Алея на творческите занаяти пък ще се показват и продават ръчно направени предмети и сувенири. И разбира се, като на всеки фестивал ще има вкусни питиета и мезета за всички. “Елате в Мерданя песни да попеем, хора да поиграем и вкусно да похапнем”, канят организаторите.
По време на фестивала местната организация “Заедно за Мерданя” организира и кампания за набиране на средства за операция и лечение в Турция на мъж от селото. Както в. “Янтра ДНЕС” писа, след лекарска грешка, допусната в България, Севди Пашов е застрашен от това да остане парализиран цял живот. За да бъде спасен, са необходими 55 хил. лв., сума, която е непосилна за него. Поради това хората от селото са се заели с благородната мисия да използват фестивала и идването на много хора в Мерданя, за да успеят да съберат колкото може повече средства за операцията на Севди.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново