Горнооряховски ученици представиха в Бурса българските занаяти и кухня

Публикувано на ср, 29 окт. 2014
895 четения

Традиционните български занаяти и кухня са представили в турския град Бурса ученици от ПГ жп транспорт “Н. Й. Вапцаров” в Горна Оряховица. Те изработили клипове и презентации, подредили изложба с ръчно изработени предмети – грънчарство, бродерия, дърворезбарство и др.
Заедно със свои връстници от Полша, Румъния, Турция и Литва българските младежи са участвали в кулинарно шоу за приготвяне на традиционни храни от съответните региони и страни.
Работната среща в Бурса е била организира в рамките на проекта “Млади европейци преоткриват и пазят живи фолклорни традиции”, по който работи училището в Г. Оряховица. Инициативата се финансира по програма “Коменски” и ще се реализира в продължение на две години.
По време на визитата учениците са опознали забележителностите на Бурса, древния град Изник, по-известен като Никеа, и Истанбул, разказа преподавателката Митка Ангелова, която е координатор на проекта.
Особено вълнуващо е било и посещението в Изник. Там учениците са се запознали с историята на града, посетили са крепостната стена и трите порти – Истанбулска, Езеро и Лефке, базиликата “Света София”, която е била превърната в джамия, а сега функционира като музей.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново