Голям интерес към книгата на свищовския кмет за земетресението в Свищов през 1977 г.

Публикувано на пн, 4 мар. 2024
87 четения

При голям обществен интерес премина представянето на книгата “Травматичната памет на Свищов” на кмета Генчо Генчев. Тя бе представена в крайдунавския град в навечерието на 47-годишнината от разрушителното земетресение през 1977 г.
Книгата, която е научно етноложко изследване, включващо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини, провокира голям интерес в свищовската общественост и това си пролича от препълнената Зала № 1 на Община Свищов. В рамките на близо два часа, авторът и гостите споделиха преживявания, емоции и човешки истории, които са част от колективния спомен за тази голяма трагедия, която завинаги ще остане неразривна част от паметта на града. За първи път пред публика бяха споделени видео кадри, заснети непосредствено в дните след земетресението. Специален гост на събитието беше почетният професор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. Маргарита Карамихова, която е и научен ръководител на Генчев. Някои от респондентите, които от първо лице са разказали своите истории и травматични преживявания след трагичната дата 4 март 1977 г., също бяха специални гости на събитието. Авторът сподели, че именно техните най-лични и емоционални истории той е подбрал за своята книга.
“Това са хора, които открехнаха сърцата си и никога до сега не са говорили на тази тема. След земетресението тя не е съществувала за тях, но се радвам, че успях да ги предразположа да разкажат през своята гледна точка как и по какъв начин са преживели земетресението и как то се е отразило на живота им през тези 47 години. Повярвайте ми, информацията е потресаваща, от това, което ми разказаха те”, каза още Генчев. Той цитира преживялата своя лична трагедия Свобода Стоева, която му е споделила, че е длъжна да живее, за да има кой да почита паметта на децата ѝ и добави: “Това е смисълът на книгата, която издадох, а именно да съхраним паметта на всички онези загинали неволно, заради човешки грешки. Именно от тези грешки е важно да се учим днес, за да можем да предотвратяваме подобни трагедии занапред”, допълни Генчев.
В края на силно емоционалната среща проф. Карамихова каза, че в психологията, за да се отработи една травма, за нея трябва да се говори, за нея трябва да се пише, за нея трябва да се споделя. Тя допълни още, че като носители на нашето съвремие трябва да се научим да приемаме смъртта като част от живота, изваждайки я от анонимността на града и осъзнавайки, че травмите стават по-поносими, ако за тях се говори.
Представянето на “Травматичната памет на Свищов” завърши с благодарности от кмета Генчев към всички, които са го подкрепили и са му съдействали за написването и издаването на неговата първа самостоятелна книга. След това той лично подписа книгите на всички желаещи да разгърнат и прочетат страниците на паметната за историята на града творба.
сн. Община Свищов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново