Евангелисти дариха подаръци на децата в горнооряховската болница

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
362 четения

Представители на Евангелската църква в Горна Оряховица дариха коледни подаръци на малките пациенти от Детското отделение при общинската болница в града. Ръчно изработени плетени шапки, шалове, чорапи и ръкавички, книжки, играчки, лакомства и плодове раздадоха дарителите на всяко дете. След това деца и техните родители от църквата пяха и свириха на китара, разказваха приказки за Рождество Христово.
Идваме при децата от горнооряховската болница за втора година, разказа Ханс-Георг Герстер от Швейцария, който за първи път е дошъл в България през 1998 г.. Откакто се е установил в Горна Оряховица, с доброволци развиват социална и благотворителна дейност. Срещаме се с много деца, говорим си за живота, как да общуват по-добре един с друг, как да следват доброто, разказа Ханс-Георг. Той добави, че вече е разработена специална програма за обучение на подрастващи от 6 до 14-годишна възраст, като чрез игри и песни се възпитават библейски ценности. Освен това децата рисуват коледни картички, които после доброволците раздават в социалните институции.
В момента в Детското отделение на горнооряховската болница са хоспитализирани 11 деца, като някои от тях са бебета, съобщи началникът д-р Елена Ангелова. Най-малкият пациент е на 5 месеца и педиатрите го лекуват от пневмония. Най-голямото дете пък е момиче на 14 години, което е прието с остър ларингит.
Д-р Ангелова разказа, че православната църква в лицето на енорийския свещеник Заран Мамучевски, който служи в горнооряховския квартал “Пролет”, също е чест дарител на Детското отделение. Отец Зоран, заедно с Пам Пенкумен – Смит, председател на английската фондация “Charitty Support Buigaria”, дариха играчки, спално бельо, подвижна лампа. Партньорите са подпомагали Педиатрията и с матраци и красиви ръчно изработени шалтета.
Дарители и гости на Детското отделение са още германците Юрген и Риа Мюлер, които представляват фондацията “Помощ за България”. Досега те са осигурили около 20 000 лв. за ремонти на санитарните възли и млечната кухня. В момента с техни средства се ремонтират всичките боксове в кърмаческия сектор. Подменя се дограмата между тях, прави се частично саниране и боядисване. Ремонтът ще приключи през март 2018 г., съобщи управителят на болницата д-р Иван Иванов.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново