Елвира Краснобаева триумфира с “Огърлицата на Десислава”

Публикувано на пн, 8 юли 2024
104 четения

Приза “Ангелина Иванова” заслужи Светлана Юриевна

Националната състезателка Елвира Краснобаева спечели ХХ издание на международния турнир “Огърлицата на Десислава”. Личната ѝ треньорка Светлана Юриевна пък бе отличена с приза “Ангелина Иванова”, учреден на името на треньорката, която преди 65 години поставя основите на художествената гимнастика в старата столица.
В юбилейното издание на един от най-утвърдените в национален и международен план турнири по художествена гимнастика взеха участие над 200 състезателки от България, Италия, Хърватия, Чехия, Кипър и Дубай. Надпреварата се организира от Българската федерация по художествена гимнастика, Община Велико Търново и Клуб по художествена гимнастика “Етър” с президент Савина Ганчева. По време на юбилейното издание на турнира бяха чествани и 65 години от основаването на художествена гимнастика във Велико Търново.
Заместник-кметът на старата столица Мариела Цонева уважи церемонията по награждаването заедно с директорите на дирекция “Образование” Пенка Игнатова и на ОП “Спортни имоти и прояви” Петко Павлов.
Елвира Краснобаева е родена на 10 март 2008 г. в Санкт Петербург. На 4-годишна възраст започва да се занимава с художествена гимнастика в центъра по художествена гимнастика на Алина Кабаева – “Перла” в родния си град.
През 2014 г. Елвира се премества със семейството си в град Варна. Там тя постъпва в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” към балетния отдел и продължава да тренира художествена гимнастика в клуб “Грация”. Първият треньор на Елвира в България е Светлана Юриевна. В кариерата си Краснобаева има спечелени над 150 отличия от силни състезания. Тя е европейска бронзова медалистка за 2024 г. с лента и отборна шампионка, европейска шампионка за юноши на обръч за 2022 г. и световна шампионка за юноши на топка за 2023 г.
Първото издание на “Огърлицата на Десислава” е преди близо 50 години. Сред носителките на титлата са някои от най-големите имена на художествената ни гимнастика – Красимира Гюрова, Мария Петрова, Юлия Байчева, Симона Пейчева, Невяна Владинова… През 2019 година носителка на приза стана великотърновката Мария Ангелова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново