Дизайнерът Атанас Парушев стана учител по религия

Публикувано на пт, 23 Дек. 2022
5688 четения

Атанас Парушев е познат на великотърновци като моден дизайнер и общински съветник, но малко от тях знаят, че от една година е и учител по религия на ученици от 5 и 6 клас в ОУ “Бачо Киро” в старата столица. Желанието да преподава на децата този предмет идва като негова вътрешна потребност, тъй като самият той още от малък носи в сърцето си вярата в Бог и непрестанно търси отговори на своите въпроси, свързани с Господ. Парушев споделя, че във възлови моменти от живота си не би успял де се справи без Божията помощ и сега вярва, че би могъл да помага и на своите възпитаници.
“Всеки сочи с пръст младите и говори колко са неуважаващи, необичащи и неконтролируеми, оставени на произвола на съдбата, но това е така, когато го няма добрият пример. На децата трябва да се покаже и другият път, за да могат да направят своя избор. А те ще вземат правилното решение, защото Господ е в тях, в сърцата и в душите им и ще им подскаже кое е то. Нужно е просто някой да ги насочи и да им открехне вратата, за да видят, че има и друг начин”, смята Парушев, чиито ученици вече са научили, че дори в най-тежките моменти, не са сами. Когато са притеснени, разколебани или се страхуват за нещо, те вече могат да се чувстват по-уверени, защото знаят, че още с раждането на всеки човек Господ го дарява с вяра, надежда и любов, както и с различни таланти, а в изпитанията ние укрепваме и се развиваме.
Според личните наблюдения на Наско учениците му възприемат Бог като свой родител и духовен наставник, различен от физическите им родители, създател на живота и на всичко около нас. Желанието на Парушев е да направи така, че да скъси дистанцията между децата и Бог, за да могат те да го усетят със сърцето си, правейки връзката между ежедневните ситуации, в които попадат, своите нужди, наблюдения, знания и Бога.
“Имахме един урок, в който учихме как Светият дух слиза и оживотворява всичко и аз реших да им покажа нагледно как се случва това, чрез засаждането на цветя. Те с очите си видяха как даваме живот и молим Господ нашето намерение да получи сила чрез Него и растенията ни да оживеят”, разказва Парушев, който добавя, че тепърва предстоят и други такива нагледни упражнения. Той с радост допълва, че учениците му имат интерес към учебния предмет и често, след като часът свърши, не искат да си тръгват, а продължават да задават своите въпроси и да се интересуват от това, което им е преподал.
В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово той вече е разказал на своите ученици с какво се свързват Бъдни вечер и Коледа, обяснил им е народните традиции и обичаи, запазени до днес, както и духовната част на тези святи дни. Децата знаят, че Коледа е един много важен празник, защото на този ден се ражда нашият Спасител – Човекът и Богът, който ни доказва, че има победа на живота над смъртта. Със своето възкръсване той показва на хората, че човешкият живот има смисъл. Ако следваме божиите закони, обичаме се помежду си и си споделяме този свят, можем да изградим една общност, която да живее много по-добре, много по-пълноценно, да бъдем по-честити и по-щастливи, казва учителят.
Парушев празнува Коледа, както всеки християнин би трябвало да го прави – спазвайки традициите, наложени с времето още от неговите баби и прабаби. Трапезата съдържа нечетен брой постни ястия и печена питка с паричка, която най-възрастният разчупва и наричайки я, раздава на околните. Всички от неговото семейство участват в приготвянето на вечерята, а след това заедно сядат на празничната маса.
“Моето пожелание за предстоящия празник е повече да търсим път един към друг, да не се отчуждаваме и да не забравяме, че всички имаме един духовен отец. Той ни е дал живот и част от него е във всеки един от нас. Затова ние сме духовни братя и сестри. Когато наскърбяваме и създаваме проблеми и ситуации, в които други хора се чувстват зле, реално правим лошо на наши близки, защото сме сродни”, казва Парушев. “Искаме в живота си да намерим идеалния човек, сякаш ние сме такива и не сме готови да прощаваме и да правим компромиси, все едно сме съвършени, а другите не са”, разсъждава още той. “А всъщност всички сме в процес на развитие – всеки ден грешим, променяме постоянно критериите си за добро и зло. Но точно това развитие в себе си и в другите трябва да ценим и да си помагаме взаимно, за да израстваме”, добавя учителят.
За ситуацията по света и в България Парушев смята, че в момента всички сме пред избор дали да е светлина, или мрак. Затова е важно не само да вярваме в доброто, но и да го отстояваме. Не е нужно да искаме прекалено много и да бъдем алчни, а да се стараем да реализираме своя потенциал, развивайки даровете, дадени ни от Господ, а после да споделяме постигнатото с останалите, за да направим света по-добър за всички ни.
Атанас Парушев е роден преди 55 години в Г. Оряховица в семейство на учители. Гимназиалното си образование завършва в родния си град, след което учи за преподавател по Изобразително изкуство и естетика във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. По време на следването си започва да шие облекла заради любопитството си да разбере как платът се преобразува в дреха. Създава собствена модна линия, като неусетно бизнесът му се разраства и той се нарежда сред най-добрите дизайнери на мъжко облекло в България. През 2016 г. завършва Теология в Православния богословски факултет на ВТУ, а преди по-малко от месец – и Религия в същия факултет.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново