Директор се жали в МОН за “открадната” специалност

Публикувано на пн, 15 Ян. 2018
4225 четения

Оповестената идея за разкриването на специалност “Електронна търговия” в СУ “Вела Благоева” е открадната от друго търновско училище. За това алармира директорът на школото в кв. “Бузлуджа” Ангел Янчев. Той е получил становище от Регионалното управление на образованието, според което разкриването на тази паралелка с прием след основно образование в ръководеното от него СУ е нецелесъобразно. В писмото е посочено, че на територията на Общината същата специалност от професионално направление “Приложна информатика” се предлага от Старопрестолната гимназия по икономика. Според документа, подписан от началника на РУО инж. Розалия Личева, това училище има дългогодишен опит в подготовката на ученици в това направление. Така става ясно, че новата професия ще получи държавната гимназия.
Ангел Янчев е категоричен, че ще запознае с проблема министъра на образованието Красимир Вълчев.
Днес директорът ще изпрати писмо в МОН, в което ще изрази категоричното си несъгласие със становището на местното просветно ведомство. “Независимо от факта, че ние напълно отговаряме на всички законови изисквания да обучаваме ученици по професията “Организатор на Интернет приложения”, РУО отказва с незаконови аргументи – че преди години СГИ били работили по специалност в същото направление. Но според промените в закона, СУ-ата вече също имат право да осъществяват професионално образование и това дори се поощрява от МОН”, обясни Янчев. Той заяви, че ще търси съдействие от министъра “скандалното становище на РУО да бъде преразгледано” и да им бъде разрешено да обявят прием в исканата професионална паралелка.
“Старопрестолната гимназия наистина открадна нашата идея. Няма законов текст, който да пази едно направление само за дадено училище. Но има резон подкрепа да получат тези, които наистина са били първи. Ние оповестихме специалността още през ноември 2017-а на кръгла маса, която се проведе в РУО. Положихме големи усилия и получихме подкрепа от две посолства – на Испания и Португалия у нас, на Института “Камойнш София”, на крупни местни фирми, на Обществения и на Ученическия съвет на СУ “В. Благоева”. Сега трябва да разочароваме всички тези хора и най-вече нашите ученици от 7 клас, които очакват тази специалност”, посочи Ангел Янчев.
Законът забранява дублиране на една специалност в различни училища от едно населено място, но не и цели направления, коментира още директорът. “От времето на хан Аспарух насам никое търновско училище не е обучавало ученици по “Електронна търговия”. В този смисъл е крайно некоректно колеги от друго училище да предлагат тайно това, което обявихме на официален форум в РУО. Срещата беше публична, медиите отразиха кой какво е говорил. Икономическата гимназия постави и инж. Личева в деликатно положение. Така не се прави. Не е нито колегиално, нито нормално, нито законно”, заяви Янчев.
Той разказа, че предлаганата от тях специалност “Електронна търговия” е с интензивно изучаване на испански език. Като втори чужд учениците ще могат да учат португалски, а от Института “Камойнш” са се ангажирали да подсигурят напълно безплатно учител по езика за целия период на обучение. Тийнейджърите ще могат да учат факултативно – два пъти седмично, и английски. Нашето училище от години развива направление “Предприемачество”, а в учебните планове за “Електронна търговия” е застъпено изучаването на информационни технологии и икономически дисциплини, по които имаме отлично подготвени кадри, каза още директорът. Училището разполага и с отлично оборудвани компютърни зали.
Заради риска училището да остане без прием след 7 клас, Педагогическият съвет е решил днес спешно да внесе в РУО предложение за разкриването на паралелка в профил “Предприемачески”. Записаните ученици ще могат да изучават испански и португалски език, а факултативно в програмата им ще бъде включен предметът “Електронна търговия”, който лично аз ще водя, каза Ангел Янчев.
Златина ДИМИТРОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново