Девет са отличниците по двете матури в областта

Публикувано на вт, 11 юни 2024
3361 четения

Девет са отличниците от матурите по български език и литература и математика в областта. От тях шест са от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” и по един от ПМГ “Васил Друмев”, СУ “Емилиян Станев” и СУ “Георги Измирлиев”. Това съобщи Розалия Личева, директор на Регионалното управление по образованието във Велико Търново. Най-добре представилата се е Калина Досева от ПМГ “В. Друмев”, която освен на двете задължителни се е явила и на трета матура, по френски език, и е изкарала отлични оценки и на трите изпита. Тя беше избрана и за тазгодишната носителка на наградата “24 май” на Община Велико Търново. С по две отлични оценки и над 95 точки са: Адрияна Тодорова, Ана Орманджиева, Антония Ганчева, Виктория Тодорова, Никол Петкова и Стела Михайлова от Езикова гимназия, Преслав Кушев от СУ “Ем. Станев”, Александрина Замфирова от СУ “Георги Измирлиев” – Г. Оряховица.
Средният резултат от националното външно оценяване за четвъртокласниците в областта по български език и литература е 73,82 точки. Това е с 3,68 точки повече от миналогодишния и с 2,19 точки повече от средния резултат за страната – 72,63. По математика средният резултат е 69,13 точки, като с 1,4 по-нисък от средния за страната – 70,53. Но пък е с цели 8 точки по-висок от миналогодишния в областта. Образователната шефка сподели, че тайната за това повишаване се дължи на набелязаните и стриктно спазваните през цялата учебна година мерки. “Извършено бе непрекъснато наблюдение на учебния процес, следяхме за присъствието на учениците в час. Преди официалното оценяване бяха направени няколко пробни външни оценявания с цел децата да свикват да се явяват на изпит и да не се страхуват от него. За онези ученици, които имаха над осем отсъствия, поискахме да бъдат набелязани мерки. Училищата, които през 2023 г. са били с най-нисък резултат, бяха обект на непрекъснато следене отблизо”, обяснява Розалия Личева. В резултат от комплекса мерки през т.г. само 9 училища в цялата област имат по-нисък резултат спрямо м.г. При останалите се наблюдава, ако не увеличение, то задържане на постоянно ниво.
Общо 40 ученици от областта са с пълния комплект от 100 точки от двете матури. От тях 10 са получили отличната оценка на оценяването по български език и литература, а 30 по математика.
Приравнени към оценки на матурата по български език шестиците са 674, а двойките – 112. По математика – отличните оценки са 489, а слабите – 88. На третия изпит, избиран от учениците, най-много са явилите се на английски език, като средният резултат в областта е 69,25 точки, т.е. с 3,5 т. над средното за страната.
При профилираната подготовка високи резултати са постигнати на изпитите по изобразително изкуство, музика, испански език, английски език, информационни технологии. По-ниски са резултатите по немски език, история и цивилизации, география и икономика. Добрата новина е, че спрямо м.г. само едно училище е понижило успеха при дванадесетокласниците, а две са се задържали на същото ниво. При всички останали има повишение.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново