Детска градина, експоцентър и нов път изграждат през 2019 г. във В. Търново

Публикувано на пн, 7 ян. 2019
3914 четения

Нова детска градина, изграждане на пряка пътна връзка между два квартала и експоцентър в сърцето на града са част от планираните дейности във Велико Търново през 2019 г. Още през пролетта се очаква да стартира строителството на детската градина, след като Общината най-накрая придоби целия терен, върху който ще бъде изградена след редица сложни казуси. Инвестицията е в размер на 1,7 млн. лв., като детското заведение ще се намира в южната част на квартал “Зона В”, тъй като това е единственият квартал в града, където няма градина. Тя ще е за 120 деца, като проектирането отдавна е възложено, а след него предстои обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител за строителството на сградата.
В края на миналата година започна подготовката за изграждането на дългоочакваната пряка връзка между кварталите “Бузлуджа” и “Зона В”, която ще подобри транспортното обслужване на близо 30 000 жители. При възможност и повишаване на температурата работата по нея ще продължи, като пътната връзка ще започва от разклона на улица “Стоян Коледаров”, ще премине покрай газстанцията в района и ще продължи до кръговото кръстовище край Дома за възрастни хора “Венета Ботева”. За изграждането на отсечката Общината получи 1,8 млн. лв. от правителството.
Сред амбициите на Общината е тази година да стартира изграждането на Експозиционния център на територията на старото военно училище. През пролетта на м.г. бе даден старт на Международен архитектурен конкурс, който бе спечелен от италианския архитект Клаудио Нарди. Жалбите на двама от участниците в КЗК бяха отхвърлени, което на практика дава зелена светлина за мащабната инвестиция. С идейния проект на италианеца Общината ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. Експоцентърът, който разбуни духовете сред архитектурната гилдия в града, ще е разположен между Пети корпус на ВТУ и Областна администрация. Той ще е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Приземният етаж е предвиден за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, ще има книжарница и офиси. На първия етаж ще има голяма зала с капацитет 1200 места, проектирана така, че да има възможност за разделянето ѝ на по-малки помещения. За останалата част от терена на старото военно училище местната администрация се ангажира да проведе широко обществено обсъждане за нейното развитие.
Тази година приключва и мащабният ремонт за обновяване на над 36 улици в старата част на В. Търново на стойност 11 млн. лв., както и да започне строителството на новия болничен корпус на МОБАЛ, за който са предвидени над 3,6 млн. лв. без ДДС.
Сред частните инвестиции най-голям интерес има към откриването на хипермаркет “Кауфланд”, което се очаква да стане факт през пролетта. Застроената площ на магазина ще е около 6000 кв.м, а търговската площ – малко над 3000 кв.м. Магазинът ще разполага с над 250 паркоместа, а общият брой на служителите ще е около 150 души. Продължава строителството на голям магазин за индустриална техника и мебелен магазин, който ще се намира близо до главния път София – Варна.
Весела БАЙЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново