Деца се връщат в Средновековието с лагер на Ксилифор

Публикувано на пт, 13 ян. 2023
1570 четения

Започна записването за едноседмичен практикум за деца от 7 до 14-годишна възраст в местността Ксилифор край Велико Търново, който ще даде възможност на малките приключенци да се завърнат в Средновековието.
Лагерът има за цел да възпитава в подрастващите чувство за национална принадлежност, да им осигури знания чрез преживявания, изграждане на творчески и екипен дух и всичко това да се случва чрез много игри и забавления. Всеки нов ден ще е различен и изпълнен с предизвикателства и преживявания, уверяват организаторите от Детски етнографски център “Потомци”, които ще осъществят проявата съвместно с Tуристически учебен център “Момина крепост”, Национално дружество “Традиция” – клон В. Търново, и Сдружение за исторически възстановки “Via Preatoria”. Заниманията в практикума ще включват лекции и беседи за средновековните социални слоеве, облекло, занаяти, жилища, култура, вярвания и др. Ще има демонстрации на оръжия, стрелба с лък, средновековни игри, кожарство, фотосесии с облекла от Средновековието, куклен театър от този исторически период и др. С помощта на грънчар децата ще си изработят сами старинни играчки от глина, които ще бъдат изпечени и ще си останат за тях, а кожар ще им помогне да си направят гривни. Те ще участват в Ателие за изработване на сувенири и накити в средновековен стил, които също ще си вземат за спомен, а върху керамични плочки и гърненца всяко дете ще се научи да изобразява орнаменти, характерни за Търновската и Преславската художествени школи. Децата ще си оцветят т. нар. римски шах и ще плъстят вълна. Те ще си наготвят и средновековно римско ястие, което после ще си хапнат.
Освен характерните неща за Средновековието, участниците в лагера ще имат възможност да посетят старопрестолно Търново, където ще разгледат крепостта “Царевец”, мултимедийния посетителски център “Царевград Търнов”, популярен като “музей на восъчните фигури” и Самоводската чаршия. Очакват ги и много забавления на въжения парк на Ксилифор и Алпийски тролей над езерото там, разходка до конната база в Арбанаси, където ще могат да пояздят, лагерен огън на открито, различни игри, походи, хоротеки, дискотеки и други изненади.
Практикумите ще са два и ще се проведат в две поредни седмици през лятото – от 2 юли до 8 юли и от 9 юли до 15 юли. Настаняването ще е в Tуристическия учебен център “Момина крепост”, като децата ще са в стаи с 2, 3 и 4 легла със собствен санитарен възел и телевизор, а момчета и момичета ще се настаняват отделно. Комплексът разполага с детски кът, скулптурен парк, въжен парк, спортно игрище, сцена, езеро, заведение за хранене и др. Цената за участие в Практикума е 660 лв. на дете и включва: 6 нощувки с 3 хранения на ден, целодневна занимателна програма с обучители и занаятчии, материали за работилничките, транспорт и посещения на туристически обекти във В. Търново, застраховка, туристическа такса, данък. За децата денонощно ще се грижат двама ръководители и медицинско лице. Цената не включва транспорта от родното място до комплекса и обратно, за който родителите на участниците трябва да се погрижат сами. Отстъпките, които организаторите предлагат, са 5 % за второ и трето дете от семейство и 5% за всяко дете, което е участвало в предишните практикуми, като не се комбинират. Допълнителна информация може да бъде намерена на фейсбук страницата на Детски етнографски център “Потомци”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Георги НУЦОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново