Деня на лозаря и винаря ще празнуват в Етнографския музей Долна Оряховица

Публикувано на чт, 9 февр. 2023
160 четения

Етнографският музей в Долна Оряховица кани своите посетители на “Ден на лозаря и винаря”, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан. Началото на програмата е на 14 февруари от 10,30 часа с ритуално зарязване в двора на музея. Обичаят ще бъде пресъздаден от самодейци на пенсионерски клуб “Надежда” и читалище “Христо Козлев-1883” в Долна Оряховица.
От 11,00 часа е организирана презентация с дегустация от Винарска изба Lege Artis Горна Оряховица, която е основен спомоществовател на празничното събитие.
В 11,30 ще бъдат обявени резултатите от конкурсната част за най-добрите домашни вина и ракии от региона. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури, включващо специалист в отглеждането на грозде и производството на вино, както и шеф-готвач Ивайло Иванов, финалист от “Hell`s Kitchen 3”. Всеки участник ще получи музейна книга и грамота от Исторически музей – Горна Оряховица, а най-добрите производители – специални награди.
Желаещите да се включат в прегледа на домашното вино и ракия, могат да участват в конкурса, като оставят проба от своето производство в Етнографски музей Долна Оряховица до 10 февруари (петък).

loading...
Пътни строежи - Велико Търново