Деня на европейските езици отбелязаха в Свищов

Публикувано на чт, 28 сеп. 2023
106 четения

Деня на европейските езици отбелязаха в ПДТГ “Димитър Хадживасилев” – Свищов
По повод Европейския ден на езиците, часовете по английски език в ПДТГ “Димитър Хадживасилев” – Свищов, протекоха по един по-различен, забавен и интригуващ начин. На 26 септември учениците от осмите и деветите класове излязоха от зоната си на комфорт, за да помислят как биха звучали думите “Здравей!”, “Благодаря” и “Довиждане” на различни европейски езици като испански, френски, немски, турски, нидерландски и др. Изброиха колкото се може повече държави в Европа и ЕС, а след това помислиха и какви са техните официални езици. На отделни бележки всяко дете написа на колкото се може повече езици посочените думи и затвърдиха своите общи познания, а повечето и обновиха своите лингвистични знания и умения.
С помощта на своите ръководители – Милена Борисова и Моника Цветанова, учениците се запознаха с официалните езици на ЕС на сайта на Европейската комисия (ЕК), който се поддържа от генерална дирекция “Писмени преводи”. Участниците имаха възможността да слушат и да имитират ежедневни разговори на непознати за тях говорими европейски езици.
Друго предизвикателство пред учениците бе участието в онлайн викторина, която съдържа точно 26 въпроса, в чест на датата 26 септември , на която се отбелязва този ден. Благодарение на това учениците научиха нови и любопитни факти за европейските езици и въпреки отправеното към тях предизвикателство те използваха всякакви ресурси, за да отговорят на зададените въпроси, и много се забавляваха.
Отговорилите на всички въпроси автоматично получиха възможност за печелене на награди като електронни четци или ваучери на стойност 100 лв., които ще бъдат раздадени чрез жребий на 1 октомври.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново