Дефицит на качествени къщи заради голямото търсене на имоти по селата

Публикувано на пн, 13 сеп. 2021
4880 четения

Дефицит на качествените селски имоти се наблюдава в региона заради голямото търсене на къщи извън града. Тенденцията за покупката на имот на село се формира с първия локдаун през 2020 г. и доведе до огромно търсене както сред семействата с деца, така и сред хората, които имат възможност за работа от вкъщи. Други пък се ориентират за постоянно пребиваване и предпочитат да не плащат квартира или за апартамент в града, а да вложат средства за собствен дом на село. Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик.
“Пазарът е доста обран и се изпитва недостиг особено на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др. Предпочитат се готови къщи в най-близките села, но също и в малко по-отдалечените населени места. Интересът е към имоти, които отговарят на критериите на банките за кредитиране, защото макар и хората да откриха, че животът на село е за предпочитане, все още някои искат да си запазят имота и в града, но да имат такъв и извън него. Това до голяма степен налага клиентите да ползват финансиране от банка, а едно от основните изисквания е имотите да бъдат масивно строителство”, заяви Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс”.
Най-търсени са къщите с минимум две спални, за предпочитане – три. Сред изискванията е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв. м. Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 000 до 70 000 евро. “Има клиенти, тъсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, допълва Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.
И докато преди време интересът беше основно за най-близките села до града, сега се търсят къщи и в по-отдалечени населени места като Ново село и Балван, които преди оставаха встрани от погледа на купувачите.
Търсене има и в селата, които са на юг от В. Търново, макар и попадащи в община Дряново – Туркинча, Соколово, Косарка и др. “Излизането” от община В. Търново обаче създава затруднения най-вече сред семействата с деца, които посещават детски градини и училища, ако родителите работят в старата столица, а се налага да ги запишат да учат по местоживеене. Въпреки това обаче според брокерите на недвижими имоти интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново