Богослови от ВТУ с позиция за Истанбулската конвенция

Публикувано на нд, 4 Февр. 2018
381 четения

Трима богослови от Великотърновския университет разпространиха становище за Истанбулската конвенция. Преподавателите доц. д-р Свилен Тутеков, доц. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет представят теологичната гледна точка към документа. Те предупреждават, че „налагането на тази Конвенция на обществото като свършен факт може да доведе до много и непредвидими проблеми“.

Изследователите от катедрата „Библейско и систематическо богословие” са депозирали своята позиция по време на дискусията в аулата на Софийския университет, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В своето становище те обясняват произхода на джендър-идеологията и опасността, която тя създава за идентичността на отделната личност. Богословите смятат, че въвеждането в родното законодателство на това понятие „създава възможности за последващото налагане на културни модели и ценностни нагласи, които рушат основите на личностната идентичност и на семейството като основна структурна единица на обществото“.

В текста тримата преподаватели разкриват християнския възглед за човека, като заявяват, че природата, телесността и полът са промислително дарувани от Бога на човека и „следва да бъдат осъществени в неговото формиране като личност“.

Относно „социалните роли“ богословите са категорични, че те не могат да бъдат отделени от тяхната биологична, природна обусловеност и да бъдат мислени като „джендърни роли“, т. е. като създаване на социална полова идентичност.

Доцентите от ВТУ поставят въпроса кое прави ратифицирането на конвенция (в този ѝ вид и превод) жизненоважна тема за дневния ред на обществото ни. „Демографската и ценностната криза, масираната имиграция на млади и образовани българи, са много по-насъщни проблеми, които трябва да бъдат предмет на обществения дебат, на законодателни инициативи и на конкретни управленски действия тук и сега”, категорични са богословите.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново