“Биологична бомба” цъка в старата част на Велико Търново

Публикувано на ср, 7 Мар. 2018
8779 четения

“Биологична бомба” цъка в старата част на В. Търново, алармираха притеснени граждани. Хората са обезпокоени от реализацията на проекта за подмяна на водопроводната мрежа на 35 улици в района. Те попадат в обхвата на другия по-голям проект “Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град В. Търново”, който е на стойност 10 млн. лв. Той предвижда  подмяна на настилката в старата част, но заради остарелия водопровод, който постоянно създава проблеми, първо трябваше тръбите да бъдат подменени. За целта Министерството на регионалното развитие обеща да осигури 4,6 млн. лв.

Според хората, които живеят в тази част на града, подмяната на водопровода показва отчайваща некомпетентност от страна на фирмите изпълните. “Възмутени сме от начина, по който се работи. Опасяваме се, че след смяната на тръбите водата няма да е годна за пиене, защото от сега има течове и фекални води могат да попаднат във водопровода. Може да се стигне до голяма епидемия. Здравето и животът ни са застрашени”, заяви бащата на шест деца Костадин Бояджиев. Семейството му живее на ул. “10 февруари”.

“Водопроводът се полага масово под провода за отпадни води, въпреки че в нормативната уредба е разпоредено точно обратното. Нещо повече, на много места е допуснато кръстосване на проводите и се получава така, че тези за отпадни води са над тези за питейна вода”, обясни младият мъж, който е работил подобен тип работа и знае кое как става.

Друг проблем според Костадин и неговите съседи, които също бурно изразиха своето недоволство, е че водопроводът не се тества предварително и след засипване на много места възникват течове от т. нар. бързи връзки. Не се възстановяват или се възстановяват формално възникналите при строително-монтажните работи  повреди, след което отново тръгват течове на фекални води.

Хората алармира, че подмяната на водопровода се извършва до тротоарен кран, а от него до съответното жилище остават старите, ръждясали тръби. Така в голяма степен се компрометира ефектът от подмяната на уличните водопроводи. “Проектът се изпълнява при хаотично дублиране на дейности. След засипване на изкопа отново се копае за полагане на други комуникации, което нарушава укрепването и стабилността на водопровода. Така се създават условия за масирани аварии след полагане на пътна настилка. Рушат се току-що направени тротоари, направени по друг проект за отвеждане тръби до тротоарен кран. Трамбоването се извършва без да има стабилна основа. Не се полагат съгласно стандартите над  магистралния водопровод и сградните отклонения сигнални ленти на 0,3 – 0,5 м под повърхността на терена за предотвратяване аварии при бъдещи ремонти, земни и други видове строителни работи”, обясни още Костадин.

Той и съпругата му решили да запознаят кмета на В. Търново Даниел Панов с начина, по който се извършват ремонтните дейности и да го помолят да осъществи контрол. От местна администрация им обяснили, че той няма приемен ден за граждани, а ако някой ден реши да направи, ще ги информират. Тогава Бояджиеви решили да подадат писмена жалба. Направили го на 7 февруари, а отговор получили преди няколко дни. В документа, подписан от градоначалника, се казва, че СМР отговарят на действащите законови норми и правила, следователно проблем няма. Същевременно потърсили съдействие от съветниците от БСП в ОбС които се запознали на място с проблема. Абсурдно е парите на великотърновци да се харчат по този начин, затова ще настояваме въпросът да бъде разгледан на извънредна сесия, заяви председателят на групата на БСП Петко Тюфекчиев. Червените настояват сесията да се проведе до 15 март. На нея

те искат Даниел Панов да докладва пред съветниците и гражданите има ли  нарушения при изпълнение на проекта, свързан с ремонта на водопроводна мрежа, както и да предложи мерки, процедури, срокове и финансови параметри за отстраняване на нередностите. След като се запознали със случая, социалистите са направили обстоен преглед на обществените поръчки по двата проекта. Констатирали са редица нередности, с които тепърва ще запознаят обществеността на В. Търново.

Потърпевшите хора пък са категорични, че ако не бъдат чути ще излязат на гражданско неподчинение, но няма да жертват здравето и живота си.

Весела КЪНЧЕВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново