Българските печатни издания през Възраждането представят в изложбата “Родени свободни”

Публикувано на пт, 18 окт. 2013
2114 четения

Първите български вестници от средата на XIX век могат да бъдат видени за първи път във Велико Търново. Уникалните издания са част от изложбата “Родени свободни” и пресъздава будителския дух през Възраждането. Експозицията от 29 табла е подредена в музей “Възраждане и Учредително събрание” и беше открита снощи в рамките на Деветата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.
Материалите, събрани в изложбата, са предоставени от архива с възрожденски печат на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, а партньор на проекта е Великотърновският университет. Показаните фотографии разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания, а техните гласове звучат с удивителна актуалност и днес.
Подбудите на издателите по това време не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове. Така посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – “Свобода”, “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител”, “Бъдущност”, на Стефан Стамболов – “Нова България”. Сред експонатите е и първият български вестник, печатан в Румъния, под забележителното заглавие “Българска пчела”, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник “Секидневний новинар”, който публикува информация на френската телеграфна агенция “Хавас”.
Цветен акцент на изложбата са поместените в нея карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.
Тази изложба не е само за гледане, но и за четене, сподели нейният съставител Иво Хаджимишев. Отличителна черта на букурещките български издания е тяхното тематично многообразие. Съобразявайки се с изискванията на времето и с жаждата за знание, те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват. Жанровият им обхват е завиден – актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии, споделя още Хаджимишев.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново