Бъдещата магистрала може да прогони чужденците от Хотница

Публикувано на вт, 13 Мар. 2018
1594 четения

140 коли на час ще
минават през селото

Жителите на Хотница са притеснени и обезсърчени от липсата на реакция от страна на институциите и жалбата им във връзка със строителството на магистралата “Русе – В. Търново”. Хората са разтревожени, че според одобрения комбиниран вариант изграждането на трасето ще е прекалено близо до населеното място и това ще вкара огромен трафик в селото. Притеснени са също от очакваните шум и замърсяване. Едно от семействата, наскоро купило си имот в селото, е на път да го продаде, други също искат да избягат от там. Така селището, което заради красивата природа, спокойствието и чистия въздух за кратко се превърна в предпочитано място за живеене от много чужденци, сега е на път да изгуби заселниците от Англия, Шотландия, Франция, Белгия и Холандия.
След като стана ясно, че вече е избран комбинираният вариант, жителите на Хотница внесоха жалба в Министерство на околната среда и водите с искане да бъде отменено решението по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) като незаконосъобразно и нецелесъобразно. Жалбата е депозирана от Господин Гюров и съпругата му Невена Стоянова още през януари, а последната дума е на Върховния административен съд. Дата за делото все още не е насрочена, а въпросителните по казуса стават все повече.
“Никой от нас не е очаквал, че ще живее “на пътя”. Ние отидохме там, за да избягаме от шума и замърсяването в града. Всички, които сме се заселили в Хотница, сме инвестирали не малко средства в домовете си и категорично не сме съгласни трасето да минава толкова близо до населеното място”, категоричен е Господин Гюров, който се установява в селото през 2015 г.
Според него проблемите, свързани със строежа на магистралата, са два. От една страна, Пътната агенция сама е определила трасетата без участието на гражданите. Реално не е имало никакви обществени дискусии за трите варианта на магистралата, а единствено обсъждания на т.нар. ОВОС. При синия вариант трасето минава през защитената по Натура 2000 зона “Търновски височини”, което е обявено за недопустимо от фирмата, изготвила ОВОС. Самото трасе прави специална чупка, за да се “качи” на защитените височини, което буди недоумение каква е целта.
“В нашето възражение поискахме да бъде изправено трасето, за да отпадне най-сериозният проблем в целия ОВОС, тъй като това място е единствената зона, където има сериозно въздействие върху защитените видове”, уточнява Господин Гюров. В района на Хотница трасето ще минава по мост, който ще бъде издигнат върху големи колони и целият шум и замърсяване ще “слизат” в селото. Пътният възел или т.нар. детелина ще е само на около 200 м от края на селото, което ще доведе до сериозно увеличаване на трафика. Според изчисления на експерти оттам ще минават около 140 автомобила на всеки час. “Този трафик ще минава през централната улица на селото, по която няма дори тротоари. Моето дете всеки ден минава оттам, както и останалите деца в селото. По тази улица ще преминават и всички тирове и леки коли, за да се качат или слязат от магистралата”, допълва Господин Гюров.
При одобрения комбиниран вариант дължината на трасето е 133 км, а прогнозната стойност е 1,6-1,9 млрд. лв. Началото на магистралата ще е при бъдещия втори мост на Дунав, който ще е на 3 км от сегашния до Русе. Проектът е разделен на 3 участъка Русе – Бяла (40 км), обход на Бяла (36 км) и Бяла – В. Търново (57 км).
Много по-добър вариант се оказва подобреният син вариант, по-известен като Син-2. При него трасето е с дължина 101 км и прогнозна стойност 1,9 млрд. лв. или по-евтин с около 70 млн. лв. Този вариант предвижда магистралата да започва от сега съществуващия мост при Русе, а преминаването през В. Търново да е с тунелно съоръжение под Арбанаси. Магистралата ще преминава край индустриалната зона на Г. Оряховица. По този начин, от една страна, ще бъдат спасени защитените територии, а от друга, железничарският град няма да остане изолиран. Същевременно трасето ще е близо и до Лясковец, и до Дебелец. Според авторите на този вариант скъсеното трасе ще доведе до спестяване на 8 млн. л дизелово гориво и 29 000 т парникови емисии годишно. Проектът обаче е отхвърлен от АПИ с мотива, че е внесен твърде късно, макар да е по-добър вариант за околната среда и по-евтин за държавата.
“За нас всеки един вариант, който минава на изток от селото, е приемлив, но не и комбинираният вариант, одобрен от Пътната агенция”, категоричен е Господин Гюров.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново