Баба припадна на опашка за пенсия пред банкомат

Публикувано на вт, 9 юли 2024
2023 четения

Възрастна жена припадна, докато чака на опашка за получаване на пенсията си пред един от банкоматите в центъра на Велико Търново. Възрастната жена се наредила около 10,00 ч. чинно и зачакала да дойде редът ѝ. По думите на очевидци пред жената имало не по-малко от 15 човека. След като издържала права около 40 минути, жената изведнъж се оплакала, че нещо май взело да и прилошава и бавно се свлякла на земята. За щастие, след като била напръскана обилно с вода и оставена на сянка, за няколко минути бабата отворила очи макар и бавно, но отново се съвзела. Хората от опашката пък проявили състрадание като и позволили тя да ги пререди и да изтегли пенсията си. След което я посъветвали да хваща първото такси и да се прибира вкъщи.
Въпреки многото банкомати в центъра на Велико Търново заради предпочитанията на повечето пенсионери към няколко определени банки вчера отново пред някои от банкоматите имаше дълги опашки, а други стояха празни. Въпреки че, след като преводите им бъдат направени, те ще могат да теглят парите си във всеки един момент повечето пенсионери избират да се редят на дълги опашки и да чакат по половин час, а понякога и повече, за да вземат парите си още през първия ден. Допълнителен стимул за тяхното чакане в горещия юлски ден беше и увеличението от 11 %, което представлява средно около 50-60 лв. повече в семейния бюджет. Повечето старци не бяха доволни от индексирането и го определиха като подигравка. Според тях дадените им допълнително пари ще отидат за по-високите сметки за ток и лекарства и те изобщо няма да разберат нищо от тях. Според възрастните хора при настоящото положение в страната и на фона на цените, които непрекъснато растат, необходимото увеличение трябва да бъде поне с 35-40 %.
“Като си платя по-скъпата сметка за тока, може да ми останат пари да си купя един сладолед да изям в жегата. Но за повече едва ли. Моята пенсия е 420 лв., значи увеличението ми ще бъде с около 45 лв. Сметката ми за ток за юни е с 20 лв. по-висока от предишната, а за водата със 7 лв. За лекарствата няма да говоря, те надхвърлят 100 лв. Сметнете сами, колко пари ще ми останат от това увеличение след всички разходи, около 15-16 лв. Какво да си купя с тях. Държавата се подиграва с нас. Депутатите вземат по десетки хиляди, а на нас подхвърлят трохите, все едно сме просяци. А тази държава ние сме я изграждали”, възмущава се жена, чакаща на опашката пред един от банкоматите.
От НОИ уточняват, че след сегашното осъвременяване минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580 лв. а този на социалната пенсия за старост – 307 лв.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново