Асен от Морава прави картини с природни и хранителни материали

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
1083 четения

Асен Чакъров е родом от свищовското село Морава и от 3 години изработва картини от природни материали и хранителни продукти. Разказва, че от малък е имал влечение към изкуството, моделирането на пластилин и рисуването. За кратко учи в Гимназията за приложни изкуства в Троян, но заради липса на финанси не успява да завърши.
Първото пано, което прави на шега, е мостът в Трявна, за него използва ориз, леща, шишарки и див копър. Сред нестандартните материали, които влага, са и боб, сусам, клонки от туя и кипарис, борови иглички и др. Картините са изработени от фазер, върху който първо е нарисувано изображението, след това с лепило се залепят материалите и накрая лакира с лак за блясък и здравина.
Около 4-5 дни работи над всяко от творенията си Асен. Сред забележителностите, увековечени в картините му, са крепостта “Царевец”, Мелник, Несебър и Етъра. На доста от произведенията му “оживяват” елен, сърна, коне, тигър и орел. Много от картините, които е направил, са били по желание на хората, които ги поръчват.
Отскоро Асен се занимава и с направата на портмонета ръчна изработка и гравирането им. Споделя, че всичко започнало от фейсбук, където художничка от Тайван, харесала картините му и се свързала с него. “Тя се занимава с изделия от растително-дъбена кожа и ми предложи да ме научи как се гравират, започна да ми изпраща клипове с уроци, а след това ми подари и всички необходими материали като боя, прибори и печати”, каза Асен Чакъров.
Първият гравиран портфейл е от кафява кожа, а на него е изобразен елен. С времето прави все по-цветни изделия от кожа, на които има различни растения и животни. Върху кожата рисува със специални акрилни бои, а след това лакира повърхността за гланц. Сред последните изобретения на Асен са и поставките за чаши, изработени от кожа и дърво. От хоби изработването на картини се е превърнало в основно средство за препитание на самоукия художник, който е загубил родителите си и живее със сестра си.
Освен картините от природни материали, Асен рисува пейзажи и възрожденски къщи с маслени и акрилни бои. Умее още да изработва всякакви скулптури от камък, глина, гипс и дърво. Мечтае да създаде пано от азиатски тип с живописна дърворезба и дървена маса, която също да гравира. В по-далечен план Асен мечтае да се занимава с изработката на бижута от благородни метали.
Теодора ДОНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново