Aмерикански предприемач възстановява още една старинна сграда във В. Търново

Публикувано на вт, 16 Апр. 2019
3207 четения

Още една старинна сграда в старата част на В. Търново планира да възстанови в автентичния ѝ вид американският милионер и филантроп Едмънд Бек. Имотът се намира на Самоводската чаршия, като част от него е собственост на щатския предприемач, а дюкянът на приземния етаж е на Общината. Ателието се стопанисва от общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”. Плановете на Бек са сградата да бъде възстановена за негова сметка, включително и ателието, което е с площ от 47,80 кв.м. При пожар преди години са били унищожени втори, трети етаж и таванското помещение на сградата. Над първия етаж е изградена временна защитна покривна конструкция от ламарина, стъпваща на изгнил гредоред. Изцяло липсват междуетажните подови гредореди и здрави носещи конструкции, което прави сградата опасна и негодна за обитаване. Имотът е в аварийно състояние и не подлежи на заздравяване и заради това се налага да бъде съборен и изграден наново във вида, в който е съществувал. Тъй като е част от архитектурния ансамбъл на “Старо Търново”, предстои всяка стъпка да бъде съгласувана с НИНКН.
В Общината вече е внесено предложение от името на фирма “Бул Бек” ООД за преизграждане на сградата, поемайки всички разходи по придвижване на проектната документация по институциите, самото строителство и всички текущи разходи. Предвижда се премахване на дюкяна и изграждане на нов, отново с лице към Самоводската чаршия, като Общината запази собствеността си. За целта е необходимо ОбС да даде съгласие за инвестицията, като това ще стане на общинска сесия в края на месеца. Местният парламент следва да реши дали да бъде сключен договор за учредяване право на строеж, конкретизиране на параметрите и сроковете за извършването му, цената за учредяване правото на строеж и др.
Миналата година Едмънд Бек възстанови една от старинните сгради на ул. “Ст. Стамболов”, превръщайки я в бутиков хотел. За вложените от него инвестиции в исторически и културни обекти в града през 2018 г. той беше удостоен с наградата “Велико Търново”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново