Акад. Ангел Гълъбов, вирусолог, бивш директор на Института по микробиология при БАН: “Думата грип идва от френския глагол “gripper”, което означава сграбчвам”

Публикувано на пт, 17 ян. 2014
1144 четения

– Акад. Гълъбов, откъде идва грипният вирус?
– Грипните вируси винаги са идвали от един природен резервоар – от дивите водоплаващи птици. Те са характерни със своята изменчивост, която става по няколко механизма, и то бързо. Това е причината да няма траен имунитет и човек може да се разболее от грип всяка година. Затова ваксините се правят ежегодно с актуалните грипни щамове. За този сезон те са 3 от групите А и В.
– Обяснете по-подробно каква е връзката на грипа с дивите птици и възникването на пандемии?
– Генетичният материал на вируса има 8 сегмента. Когато различни вируси попаднат в организма на свинете, например, се получава размяна на тези сегменти, а този процес се нарича реасортиране. Точно такива вируси с разменени генетични сегменти причиняват пандемиите. Проблемът е, че никой не се е срещал с тези вируси, човечеството не е имунизирано и затова се разболяват милиони по света.
Три са досега големите пандемии – през 1918, 1957 и 1968 г. Тогава още не са били открити противогрипните препарати, които се появиха по-късно. Бяха създадени ремантадин, оселтамивир и занамивир, които спасиха хиляди хора.
Последната пандемия беше през 2009 г. от т.нар. свински грип. В България той се появи не през зимата, а през пролетта и лятото. Поразяваше предимно децата и младите хора. Тази зима у нас също е открит този щам.
– Защо грипът започва внезапно и ни събаря на легло?
– Това протичане е заложено в самата природа на вируса и това го отличава от другите респираторни инфекции. По структурата на генома на грипния вирус той се намира в отделен остров, откъдето атакува. Думата грип идва от френския глагол “gripper”, което означава сграбчвам. Колко точно казано – грипът ни сграбчва внезапно.
Заболяването атакува по две основни писти. Първата е т.нар. оксидативен стрес. Той възниква при контакта на грипния вирус с клетките на имунната система и поразените от вируса клетки на белия дроб. При този процес се отделят силни токсини, наречени прекисни радикали, които се разпространяват в цялото тяло. Това е т.нар. оксидативен стрес. В резултат на това се нарушава дейността на кръвоносните съдове – капилярите и артериолите, и вече имаме най-ранните прояви на грипа. Страдат сърцето, нервната система, средното ухо, бъбреците. Появяват се и втрисане, висока температура, силна отпадналост, главоболие. Едва след два дена идват типичните белодробни увреждания – трахеит и бронхит, а може и пневмония. Затова е важно лечението да започне веднага.
– Какви лекарства трябва да пием, че да спрем инфекцията и да не увредим здравите клетки?
– Още първия ден на заболяването се взимат антивирусни препарати като ремантадин или оселтамивир. Профилактика трябва да направят и близките около нас, за да не се разболеят. Освен това срещу грипа трябва да се включат и антиоксиданти – витамините Е и С, както и имуномодулатор. У нас се продава ефективен препарат с диво индиго, бял кедър и ехинацея.
Антибиотици трябва да се вземат само ако има бактериална инфекция. Затова е необходима консултацията с лекар. Разбира се, не бива да забравяме и лекарствата срещу болката, хремата, температурата и кашлицата.
– Късно ли е вече за ваксиниране против грип, макар българинът да няма нагласата към такава профилактика?
– Грипът е у нас, вече има стотици болни в страната, изолирани са щамове и от двете групи. Вече е късно за имунизация, това трябва да се направи есента, за да има време организмът да изработи имунитет. Сега може да се прави профилактика с антигрипните лекарства, които се взимат в по-ниска доза и по-продължително.
– Каква е разликата между грип и настинка? 
– Обикновено простудата се причинява от риновируси, които се размножават на 33° С и са “дребни братовчеди” на летния грип. Риновирусите не са изменчиви, но са над 150 вида. Опасни са за възрастните хора, при които могат да причинят дихателна недостатъчност.
Настинката минава за една седмица, докато грипът е много сериозно заболяване и може да доведе до бронхопневмония и тежки сърдечни усложнения.
– Колко опасно е самолечението?
– Българинът има навик да се самолекува, поради различни битови, здравни и религиозни причини. А това е свързано с недооценяване на състоянието при настинката или грипа, с погрешен подбор на лекарства, липса на правилна диагноза и контрол на заболяването.
– Има ли място хомеопатията при лечението от грип?
– Приложението на хомеопатичните продукти повишават естествените защитни сили на организма и човек оздравява по-бързо. Те влияят на високата температура и на кашлицата, но нямат специфичното действие върху вируса. Такова имат само специфичните антивирусни препарати, които трябва да се пият още първия ден от заразяването с грип, след това не действат.
– Как действат народните рецепти и храненето?
– Употребата на чайове, чесън, босилек и др. също помагат. Всичко, което укрепва организма, е добре дошло. Само че от тях не може да се очаква кой знае какво въздействие, което веднага да атакува вируса.
Някога муските с чесън, кантарион и мента са се носили за предпазване от вируси. Те са били като естествен дезинфектант на вдишвания въздух. Но те не могат да предпазят от заразяване. В крайна сметка важно е психологически в какво вярва човекът, защото т.нар. плацебо ефект или самовнушение също помага.
Най-надеждната профилактика против грипа са имунизацията и липсата на контакти с болни хора. Маската на устата също предпазва, но тя трябва да се сменя на 2-3 часа. Добре е организмът да бъде закрепен с белтъчно хранене, богато на витамини и микроелементи. Ако ядем повече зеле, червени чушки, ябълки и цитрусови пловове, лесно ще изградим “бариера” срещу грипните вируси.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново