9-годишната Александра Шопова от Чирпан е първият турист на Царевец за 2023 г.

Публикувано на нд, 1 ян. 2023
958 четения

Първи януари е почивен ден, но не и за един музеен обект у нас. Повече от десет години крепостта Царевец във Велико Търново работи без прекъсване и на 31 декември, и на 1 януари. По традиция ръководството на регионалния музей в старата столица посреща първия турист и за Царевец, и за страната, с почести и подаръци.

Първият турист за годината на Царевец, а и за България, стана 9-годишната Александра Шопова от Чирпан. Точно в 12,00 ч. момичето бе посрещнато официално пред входа на историческата крепост от директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов.

Третокласничката, заедно с братчето, родителите си и техни семейни приятели разгледаха средновековната забележителност, придружени от екскурзовод.

Александра има интерес към българската историята и за пореден път е на Царевец. Тя получикато подаръци музейна литература и сподели, че наученото днес ще й бъде от полза за проекта, който готви през ваканцията.

„Правя училищен проект за Царевец. Писах кой го е владял, как е паднал под турско робство, ще има и снимки. Идвала съм вече тук от училище, както и с родителите си, на крепостта се качвам за втори път“, сподели 9-годишната Александра.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново