8000 великотърновци изясниха здравноосигурителния си статус от началото на годината

Публикувано на ср, 19 окт. 2022
133 четения

От началото на годината над 8000 великотърновци посетиха салона за обслужване на НАП в териториалната дирекция в старата столица, за да получат информация за здравноосигурителния си статус. Традиционно, посещенията през летните месеци бяха по-интензивни, защото клиентите, които живеят в чужбина, използваха почивката си, за да платят здравните си вноски или да уточнят здравноосигурителните си права. Средното време за обслужване на един клиент е между 4 и 8 минути.
Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, е в размер на 28,40 лева.
Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят от териториалната дирекция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код ПИК на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес.
Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват, при условие че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.
Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез “Здравноосигурителен калкулатор”, който е със свободен достъп в Е-портала на НАП.
Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи в сайта на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефона на “Информационния център”: 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново