550 граждани на областта са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

Публикувано на пн, 20 Ное. 2023
373 четения

550 граждани от област Велико Търново са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента.
След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, напомнят от приходната агенция. Регистърът не е публичен, като достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и от хазартните оператори.
Искане за вписване в регистъра може да подаде всеки, който смята, че не успява да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: nap@nra.bg, като в този случай трябва да е подписан с електронен подпис. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.
За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронната услуга “Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта”. За да улесни бизнеса, НАП внедри нова е-услуга, която дава възможност за извършване на справка чрез директен достъп до регистъра. Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа “система – система” между софтуерите на бизнеса и НАП.
Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, може да получите в рубриката “Отговорен хазарт” в сайта на приходната агенция, в подкаст епизода, посветен на темата, в YouTube канала на НАП или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор. В рубриката “Отговорен хазарт” са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново