50 бебета се родиха във Велико Търново с помощта на общинския фонд „Инвитро”

Публикувано на нд, 4 Февр. 2018
394 четения

До 5 март двойките могат да кандидатстват за еднократна  финансова помощ  до 2000 лв.

50 бебета, от които 11 двойки близнаци, са се родили с финансовата помощ на великотърновския общинския фонд „Инвитро“ от  старта му през 2011 г.  Тогава група съветници предложиха да стартира общинска програма за асистирана репродукция, която да подпомата двойки с  репродуктивни проблеми от общината. Тази програма се оказа много успешна и продължава да подпомага семейства и до днес.

За 2018 г. за фонд „Инвитро“ са предвидени 70 000 лв., като към сумата влизат и преходни остатъци на програмата от предишните две години. През миналата година бюджетът на фонда беше същият, като бяха отпуснати допълнително близо 14 000 лв. 13 000 лв. от тях са събрани като дарения на коледния благотворителен бал на кмета Даниел Панов за 2016 г. Финансова подкрепа оказа и неправителствена организация от София.

От 5 февруари до 5 март 2018 г. двойките с репродуктивни проблеми могат да  кандидатстват за финансова помощ до 2000 лв. Средствата се използват за допълнителни изследвания, процедури и лечение на стерилитет, а парите общината превежда директно на съответната инвитро клиника, след предоставени фактури.  Приемът на комплексните документи ще става в Центъра за услуги и информация. Там двойките могат да получат необходимите формуляри, а същи и допълнителни консултации. Центърът се намира на партера в сградата на Община Велико Търново.  Кандидатурите за финансиране се разглеждат от специализирана комисия, в която участват лекари и юристи.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново