50 000 лв. от фонд “Солидарност” за пострадала църква в Свищов

Публикувано на пн, 26 ян. 2015
191 четения

50 хиляди лева от фонд “Солидарност” на Европейския съюз ще получи община Свищов, съобщи кметът Станислав Благов. Парите ще бъдат използвани за подобряване на конструктивната устойчивост на църквата “Свето Преображение Господне”.
Знаковият за крайдунавския град храм е затворен от пет години. Достъпът до сградата бе преустановен на 22 януари 2010 г., след като в пода на църквата, в близост до една от носещите колони, зейна дупка с дълбочина метър и половина. Констатирани са още вертикални пукнатини по западната и южната фасади, преминаващи по цялата дебелина на каменния зид, и пропадане на част от каменната настилка в Светата обител.
Искането за средства пред еврофонда е подадено още през месец юни миналата година. Обилните валежи в средата на май 2014 година причиниха още по-силно компрометиране на сградата на църквата, припомни кетът. Парите ще бъдат получени до два месеца по сметките на Община Свищов.
Средствата няма да са достатъчни, защото разчетите показват, че за цялостното укрепване на храма “Свето Преображение Господне” са необходими повече от 270 000 лева. Затова кметът ще направи предложение пред общинските съветниците при приемане на бюджета за тази година в инвестиционната програма за църквата да бъде заделена сума от още 50 000 лева.
Църквата “Свето Преображение Господне” в Свищов е обявена за недвижима културна ценност – архитектурно-строителен и художествен паметник от национално значение. В тази църква през 1868 година запява първият български хор на Янко Мустаков.
На една от стените в църквата се съхранява паметна плоча от 15 май 1920 година, на която са изписани имената на всички офицери и войници от Свищов и околията, загинали през Сръбско-българската, Балканската и Първата световна войни.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново