3 свлачища заплашват да откъснат 500 човека в Златаришкия балкан

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
288 четения

Три свлачища в Златаришкия балкан заплашват да откъснат близо 500 човека от няколко села. “Свлачищата се активизираха от валежите тази есен. Получихме помощта на “Геозащита – Плевен” и се надяваме на подкрепа от държавата за проектирането и след това за укрепването им”, заяви кметът на Златарица Пенчо Чанев.
От едното свлачище е пропаднал пътят до последните къщи в покрайнините на Калайджии. Другото е на пътя от Росно за Средно село преди Долно Шивачево. Третото свлачище е при Долна Хаджийска.
На новия областен управител проф. Пенчо Пенчев разчита златаришкият кмет да продължи започнатото с предишния губернатор проф. Георги Камарашев за спешното утрепване на опасната дига на брега на река Веселина край град Златарица. Съоръжението се руши от години, в окаяно състояние е и има риск от скъсване. Ако не се вземат спешни мерки за изграждане на защитни насипи, при по-обилни валежи ще се образува тапа, нивото на реката ще се покачи и ще залее десетки имоти и земеделски терени.
От наводнение са застрашени и селата Кесарево и Джулюница, поясни Пенчо Чанев. Разчитаме на държавата да ни помогне с парите за проектирането, а областният управител да внесе документите в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и да настоява още тази зима да бъдат осигурени средства за укрепителните мероприятия.
С 5000 лв. ще бъдат завишени парите в бюджета за 2015 г., които Златарица ще получи от държавата за зимното поддържане. С 46 900 лв. ще ни бъде по-спокойно, най-после държавата разбра, че трябва да помогне на общините, коментира Пенчо Чанев.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново