259 души се включиха в първия етап на кампанията “Движи се и победи”

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
72 четения

Общо 259 души се включиха в първия етап на кампанията “Движи се и победи”. В похода до Ксилифор участваха и пет семейства. Най-малкият регистриран участник e 6-годишната Ивана Борисова от ОУ “П. Р. Славейков”, а най-възрастният турист е Седефка Любомирска на 89 години.
В похода се включиха 185 ученици, преподаватели и родители от седем училища и два центъра за социални услуги във В. Търново, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Измерено е кръвното налягане на 65 лица, като при 12 от тях са установени стойности равни или по-високи от 140/90 мм Hg/ст.
На 36 лица – 31 жени и 5 мъже, е измерен индексът на телесна маса. От тях 17 са с нормални стойности, 12 са с наднормен показател и 7 – със затлъстяване. Оценка на резултатите, както и консултация от лекар диетолог беше предоставена на всяко желаещо лице.
По време на инициативата беше направено и измерване на въглеродния оксид в издишания въздух на 18 лица. При 4 от тях е установено високо ниво на пристрастеност към никотина и съответно намален капацитет за пренасяне на кислорода, посочват от здравната инспекция.
По време на спортно-туристическия празник на Ксилифор деца и ученици имаха възможност да се запознаят с пушещата кукла Сю и да се включат в демонстрации на алкоочила, симулиращи ефекта на дезориентация след употреба на алкохол.
Организаторите на “Движи се и победи – есен 2023” канят всички желаещи да преминат и втория маршрут на кампанията, който ще се проведе на 7 октомври (събота) до с. Арбанаси.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново