20 % скок в цените на имотите, във В. Търново квадратът удари 700 евро

Публикувано на вт, 9 Окт. 2018
5121 четения

Сериозен скок от 20 % на жилищните имоти се наблюдава през последната година и половина във Велико Търново. Старата столица е сред градовете, в които е отчетено най-голямо поскъпване спрямо големите градове като София, Пловдив и Бургас. Миналата година строителните предприемачи във Велико Търново продаваха на цени от 450-480 евро за квадратен метър, докато в момента ги предлагат на 550 евро, което е една от най-ниските цени.
“От началото на годината цените на жилищата се увеличиха с близо 10 %. През последното тримесечие на 2017 г. също имаше скок в цената с около 10 % и реално увеличението е от 20 %. Причината се дължи на бума на новото строителство, което се предлага на по-високи цени, оттам се увеличава и цената на вторичния пазар”, обясни Калоян Ганев, управител “Сентчъри Хоумс”.
В момента във Велико Търново се строят над 1200 жилища, като част от тях ще са готови още в началото на 2019-а, а останалите до края на годината. Средната цена “на зелено” върви на 550 евро, а при готовите жилища скача на 650-700 евро/кв.м.
Междувременно се наблюдава увеличение на броя на хората, които вземат банков кредит за покупка на имот. Една от причините са изгодните условия на кредитните институции, които предлагат два пъти по-ниски лихви, отколкото преди 10 г. По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са в размер на 10,15 млрд. лева, като ръстът е 9,6 %.
Масово търновци търсят жилища ново строителство, наблюдава се интерес и към апартаментите, отдавани под наем. В края на полугодието по традиция се наблюдава лек застой в търсенето на имоти, но очакванията са пазарът да се раздвижи в началото на следващата година с новите предложения на строителните предприемачи.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново