1586 социално слаби семейства останаха без помощи за отопление

Публикувано на вт, 5 ян. 2016
182 четения

1586 социално слаби семейства в областта останаха без помощи за отопление през този зимен сезон, защото не отговарят на условията на Закона за социално подпомагане, съобщиха от Регионалната социална дирекция във Велико Търново. На 30 октомври 2015 г. приключи срокът за приемане на молбите, а месечният размер на целевата помощ е 72,20 лв. Одобрени са молбите на 7858 семейства, като 6105 от тях са пожелали помощи за твърдо гориво в пари.
Най-много са отказите на социалните служби в Стражица, Свищов, Велико Търново и Полски Тръмбеш, сочи справка на Регионалната дирекция. Семействата са предявили най-голямо желание да се отопляват с твърдо гориво, което да им бъде платено в пари. Интересен е фактът, че в Стражица 164 домакинства са пожелали твърдо гориво в натура, но са получили отказ, тъй като не отговарят на условията. По принцип семействата предпочитат твърдото гориво да се изплаща в пари. Двата варианта за дърва и въглища – да се заплащат в пари и да се доставят в натура по домовете, са регламентирани със Закона за социалното подпомагане.
Целевата помощ се отпуска за период от 5 месеца и подпомага отоплението с електроенергия, парно, твърдо гориво или природен газ. Парите са изплащат на два транша – за ноември и декември, след това за януари, февруари и март.
За семействата, отопляващи се с топлоенергия, целевата помощ се превежда по списък ежемесечно на съответното топлофикационно дружество.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново