155 кг коч спечели 1000 лв. на Събора но овцевъдите

Публикувано на нд, 26 май 2024
8216 четения

Кочът Слънчо от сeло Слънчево, община Аксаковоq спечели безапелационно конкурса за най-едро животно на Националния събор на овцевъдите и спечели на стопанина си Валентин Димитров паричната награда от 1000 лв. Кочът тежи 155 кг и любопитното е, че е син на миналогодишния победител на събора – овенът Коци. В състезанието участваха 7 животни, като второто и третото място бяха за кочовете на животновъда Цеко Христов от Старосел. В категорията за мини порода пък победител стана малкият коч Голиат, който бе обявен за победител поради липсата на други екземпляри, които да му бъдат конкуренция.
В конкурса за най-дълъг косъм с 63 см дължина победителка станаха пръчове от породата калоферска дългокосместа коза. А отделно от тях в атракция за публиката се превърна и пръчът с оригиналното име Ключодържател, собственост на Андрей Андреев, който се прояви със своя буен и непокорен нрав.
В състезанието по ръчно доене победител стана Бойко Димитров от с. Боринци, който свали руното на овцата за 11,47 мин. А най-малкият участник в надпреварата – Стефан Първанов от Велико Търново бе само на 6 години. Момчето не беше доволно от резултата си от първия опит и затова поиска втори опит, за да го подобри.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново