1500 лeвa получават военни, прависти и ИТ специалисти, завършили във В. Търново

Публикувано на пн, 18 Дек. 2017
573 четения

Три професионални направления на ВТУ влизат в Топ 2 на Рейтинговата система на университетите у нас

Около 1300 лв. е средната заплата на завършилите информатика и компютърни науки във Великотърновския университет. Ръстът в заплащането за година е с близо 120 лв., като през м.г. средният им осигурителен доход е бил 1176 лв. Безработицата сред младите ИТ специалисти е едва 3,59 %. Отлична реализация имат и юристите от ВТУ, като близо 73 % от дипломантите работят по специалността, а безработицата сред тях е 3,49 %. Техните средни заплати са 1114 лв., при 1057 лв. месечно сред младите прависти в страната. Това показва новото седмо издание на Рейтинговата система на университети в България, което беше представено от просветното министерство.
“История и археология” на ВТУ т.г. се изкачва до второто място в класирането по научни направления.
Вузът се нарежда веднага след Софийския университет и дели едни и същи резултати с Нов български университет. Престижното второ място за поредна година запазват и филологическите специалности на търновската алма матер. Второ от общо четири вуза e и направлението “Религия и теология” на ВТУ. Достойното трето място си връща изобразителното изкуство, а четвърти сред другите висши училища се нареждат правото и философията.
Направлението “Национална сигурност” на Националния военен университет “Васил Левски” е на пето място и се очертава с най-високи оценки според рейтинговата система. Другото успешно направление за военния вуз е “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където сме втори от общо седем класирани университета.
Между 789 и 1486 лв. е средният месечен доход, който си докарват възпитаниците на военния вуз. Оказва се, че 97 на сто от завършилите са държавни служители, като по-голяма част от тях са военни. Най-високи заплати получават завършилите професионално направление “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където безработицата е сведена до близо 2 %. На 100 % реализация се радват кадрите на направление “Военно дело”, където средната заплата е 1207 лв. Сред специалностите в НВУ най-ниско платени се оказват общо инженерство, администрация и управление и национална сигурност, където възнагражденията варират от 789 до 956 лв.
Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления. Анализите са направени въз основа на 44 показатели, разделени в шест групи – учебен процес, научни изследвания, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж, реализация на пазара на труда. Според обновените данни за системата за 2017 г. най-ниска безработица (под 1 %) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90 %) за поредна година има сред завършилите професионалните направления “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина” и “Военно дело”. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм – 19 %.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново