145 курсанти първокурсници и резервисти положиха клетва в НВУ „Васил Левски“ (снимки)

Публикувано на пт, 6 окт. 2023
742 четения

83-ма курсанти първокурсници от 150-ия випуск и 62-ма резервисти, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв, от 3-ия випуск на НВУ „Васил Левски“ във В. Търново положиха военната си клетва в Българската армия. Те се обучават във факултетите „Сигурност и отбрана“, “Логистика и технологии” и „Артилерия, ПВО и КИС“ на висшето военно училище в старата столица.

„Полагането на военна клетва е стара и свята войнска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Със затаен дъх и трепет в душите си, същите клетвени думи са произнесли хиляди синове и дъщери на България. Военната  клетва е онзи величествен момент, в който се целува бойното знаме на Българската армия и се произнасят свещените думи „Заклех се!“. Същите тези думи, които са произнасяли преди нас и дедите ни, съкрушавали не един и друг враг, посегнал към нашата Родина“, каза в обръщението си към курсантите и резервистите бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“. Той подчерта, че това се случва в старопрестолния град, който е един от символите на нашата история, държавност и твърдина на българщината, съхранила част от паметта на хилядолетната ни история.

„Вие сте се посветили на защитата на Родината – избор, който заслужава огромно уважение. Когато завършите, ще сте първият випуск, който ще започне обучението си с нова техника в резултат на модернизационните проекти във Въоръжените сили и ние разчитаме на вас“, обърна се към курсантите ген. л-т. Михаил Попов, зам.-началник на отбраната, който също присъства на тържеството.

„Навярно се вълнувам повече от вас, тъй като точно преди 45 години бях на ваше място в строя на курсантите първокурсници, които положиха военна клетва“, обърна се към новозаклелите се проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на В. Търново, който призова всички към упоритост в учението, за да имат бъдещи успехи.

„Днес ставаме свидетели на един незабравим и вълнуващ ритуал“, каза Камелия Колева, майка на курсант, положил военна клетва. „Войнската служба преди всичко е упоритост, всеотдайност и себеотдаване. И най-вече отговорност пред всички и пред самите вас. Пътят, по който тръгвате, не е лек. Учете се от подвига на предците ни, които ни завещаха своята храброст, непоколебима вяра и себеотрицание“, обърна се тя към първокурсниците от името на всички техни родители и близки, а слово-отговор от името на курсантите, положили военна клетва, произнесе Николая Татанова. Тържествен водосвет отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

На ритуала присъстваха още: бриг. ген. Ивайло Сотиров, директор на Служба военна полиция, бриг. ген. Пламен Йорданов, началник на Щаба на сухопътни войски, полк. Илиян Киров, главен инспектор на Министерството на отбраната, полк. Павлин Велков, началник на Централно военно окръжие, полк. Асен Шопов, председател на Военния съд в Пловдив, командири на военни формирования и началници на военни окръжия, представители на местната и държавната власт, Държавна агенция национална сигурност, посолството на САЩ в България, майор Константинос Цистополус от Гърция, проф. д. х. н. Михаил Харалампиев, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани и др.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново