12 деца са настанени в осем приемни семейства в Свищов

Публикувано на пт, 31 окт. 2014
306 четения

12 деца са настанени в осем приемни семейства в Свищов по проекта “И аз имам семейство”, съобщи Даниела Станкова, администратор на проекта, който се реализира със съдействието на общината. Децата са от домове и са на възраст между 3 и 12 години, но имаме още едно приемно семейство, което чака дете, уточни Станкова.
Радостното е, че две от приемните деца вече са осиновени от две семейства. Едното от тях дори вече има собствени внуци, които са посрещнали много добре осиновеното дете. Друго семейство пък се грижи за две сестрички и едно братче, а две семейства отглеждат по две приемни деца, разказа още администраторката.
Според Станкова приемната грижа като социална дейност стартира по-късно в Свищов, отколкото другите общини в областта. Но пък приемните семейства са много активни и се грижат много добре за децата. Много проверки сме направили на приемните семейства, в детските градини и училищата, където учат приемните деца резултатите са много добри. Те се развиват много добре, отличници са в класа и по-големите вече имат своите мечти за бъдещето, отчете Станкова.
Тя разказа любопитна случка с двете сестрички и братчето. Собственик на книжарница в Свищов изявил желание да помогне на приемното семейство, като дари на трите деца цялостно ученическо обзавеждане за училище. Като ги заведохме в книжарницата, децата бяха възхитени от самия магазин, ученическите пособия и обзавеждането. Да не говорим за посрещането и отношението на собственика и продавачките, имаше толкова емоции и подаръци, стояхме 2 часа. Оказа се, че малчуганите за първи път виждат книжарница. Никой от социалния дом преди това не ги беше водил в подобен магазин, сподели Даниела Станкова.
Администраторката разказа още, че досега приемните родители не проявяват капризи и претенции за пола на децата, възрастта и етноса. Имат едно-единствено желание – децата да са здрави.
Проектът “И аз имам семейство” е стартирал преди повече от година в Свищов. И резултатите показват, че приемната грижа е най-добрият вариант за деинституционализация на сираците от домовете, е категорична Станкова.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново