1105 жертви са преживели насилие в региона

Публикувано на вт, 29 Ное. 2016
473 четения

Изложба в подкрепа на пострадали от домашно насилие жени и деца е подредена в центъра на Велико Търново. Известни личности се включват в кампанията на “Зонта клуб” против насилието.

Все по-често в селата деца малтретират възрастните си родители за пари

1105 жители на област Велико Търново са преживели насилие и са потърсили помощ тази година, от тях 968 души са съобщили за домашен тормоз. Това съобщи Катя Кръстанова от Фондация “Асоциация Анимус”. Вчера в старата столица се проведе семинар, на който със специалисти и НПО бяха обсъдени възможности за подобряване на сътрудничеството чрез прилагане на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие.
На националната телефонна линия на Фондацията са консултирани 690 случая на домашно насилие, като 138 жени и деца са ползвали услугите на Консултативния център на “Асоциация Анимус”, а 38 майки с деца са настанени в звено “Майка и бебе”. Други 53 жени и деца са пребивавали в Кризисния център от началото на т.г. до 30 октомври. Тези данни са само на Фондацията, но има и други неправителствени организации в областта, които се занимават с домашното насилие. Статистиката показва, че търсещите помощ се увеличават, тъй като жертвите са все по-добре информирани за правата си и търсят помощ и подкрепа. Но това са едва една десета от действителните потърпевши. Проблемът е, че много лекари се страхуват да издават медицински на преживелите насилие, тъй като има случаи на отмъщение от страна на насилниците, отчетоха от “Асоциация Анимус”. Самите жертви често подават жалби в съда, а после ги оттеглят и това вече е масово явление.
Людмила Цветанова, директор на Сдружение “Център Мария” в Г. Оряховица, сподели, че повечето от хората, които идват при тях, се нуждаят предимно от консултативна помощ за спиране на насилието и преодоляване на травмата и броят им също се увеличава. Расте броят на пострадалите от насилие в селата и това са предимно възрастни хора над 70 г., малтретирани от децата си за пари, отчете Цветанова. За м. г. 84 души са потърсили помощ от “Център Мария”, от които 81 жени и 3 мъже. През 2016 г. до 30 октомври пострадалите от насилие, регистрирани в Сдружението, са 79, от които 74 жени и 5 мъже.
Проблемът при възрастните хора е, че те нямат пари да дойдат при нас, а в селата присъствието на полиция е крайно ограничено. Срамът от насилието все още е догма. Много родители са в безпомощно състояние от побоя от децата си и не могат да потърсят помощ от съседите си или да се обадят на тел. 112, отбеляза Цветанова.
Според инсп. Боян Бартолов, координатор по “Домашно насилие” при ОДМВР – В. Търново, за 2015 г. в полицията са регистрирани 75 жертви на домашно насилие в областта, от които 68 са жени. Тази година жертвите са 58, от които 48 жени. Срещу насилниците са издадени 75 заповеди за защита, от които най-много в Горна Оряховица – 33.
Семинарът във Велико Търново се провежда под патронажа на Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново