Звездни солисти изпълняват комични арии в концерта “Оперни усмивки”

Публикувано на чт, 5 окт. 2023
105 четения

Звездни солисти изпълняват комични арии от обичани арии в новия концерт “Оперни усмивки” на великотърновския театър. Той ще бъде представен за първи път на 11 октомври от 18,30 часа в ИЗ “Рафаел Михайлов”.
В оперния концерт публиката ще се наслади на изпълненията на гост-солистката Цветелина Малджанска – сопран, и на солистите на великотърновския театър Пламен Долапчиев – тенор, Никола Иванов – баритон, и Пламен Кумпиков – бас. В музикалния проект участват пианистите Росица Тарапанова и Кристиана Абрашева, водещ е Цветелин Илчев. В програмата са включени произведения на Моцарт, Росини, Доницети, Маскани, Калман, Щраус, Мусоргски и Хренников.
Оперната прима Цвeтeлинa Maлджaнcкa е пяла на една сцена с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Андреа Бочели и много други звезди. Гастролирала е в цяла България, но и в мнoгo oпepни тeaтpи в Иcпaния, Бpaзилия, Пoлшa, Итaлия, Фpaнция, Гepмaния, Eгипeт, Великобритания, CAЩ, Pycия, Австрия. Известният сопран е дипломиран лекар, а нейният творчески път започва в Италия, където работи с Александрина Милчева, Никола Гюзелев и Серджо Олива. Носител е на редица престижни отличия, сред които първи награди от певческите конкурси “Христо Бръмбаров” и “Франческо Пауло Нелиа” в Италия, специалната награда на журито от Международния оперен конкурс в Мармонд, Франция, и на стипендия от конкурса “Джузепе ди Стефано”, Италия.
Тенорът Пламен Долапчиев е завършил Националната музикална академия в София. Бил е солист в оперните театри в Старо Загора и Варна, както и на търновския театър. Гастролирал е на всички престижни сцени в страната в опери и оперети, сред които “Травиата”, “Риголето”, “Набуко”, “Отело”, “Турандот”, “Прилепът”, “Българи от старо време” и други.
Баритонът Никола Иванов стана любимец на публиката в цялата страна след блестящото си изпълнение като прелъстителя на всички времена Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт, която постави МДТ “Константин Кисимов”. Започва своята кариера като солист в “Комише Опер” в Берлин. Лауреат е на различни оперни конкурси, а най-престижният сред тях е “Опералия”, където се запознава и работи с Пласидо Доминго в Кралската опера в Лондон.
Оперният бас Пламен Кумпиков също има международна кариера и е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и др. оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националният филхармоничен оркестър на Армения и др. Сега той също е част от музикалния състав на МДТ. Прочутият бас е специализирал в Българската академия за изкуство и култура “Борис Христов” в Италия със стипендия “Франка Де Ренцис Кристоф”, където му преподават Мирела Перуто и Антонио Буе.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново