Женски хор “Търновград” представи в Турция българското хорово изкуство

Публикувано на пт, 8 юли 2022
3326 четения

Женският хор “Търновград” при читалище “Надежда” в старата столица, с диригент Диян Диханов, взе участие в 10-ото издание на Международния Троя фолклорен и музикален фестивал в Чанаккале, Турция. В него участваха 10 състава от страната домакин, Босна и Херцеговина, България и др. Събитието има за цел да представи културните традиции на различни държави и възможностите на членовете на групите да се съберат, да изградят приятелства и да представят културата, традициите и народността си чрез песни, танци и музика. Международният фестивал няма конкурсен характер и предлага възможност за участие в различни категории – фолклорни и хорови групи, оркестри, мажоретни състави, фолклорни танцови състави и други.
Женски хор “Търновград” изпълни произведенията “Едно лудо младо” – музикален аранжимент на Парашкев Хаджиев, “Заро, моме Заро” на Николай Кауфман, “Закукала кукувица” на Филип Кутев и “Каква момя видях” на Емануил Манолов. Представянето на хористите за първи път бе с новото облекло с български фолклорни мотиви, осигурено и финансирано от НЧ “Надежда” в лицето на председателя арх. Донка Колева.
Фестивалът бе открит с парад в Чанаккале, в който Женски хор “Търновград” участва с флага на България, табела с името на хоровата формация, града и страната. След мащабното дефиле стартира и програмата, в която бяха представени акапелно четирите фолклорни произведения на състава. Втората фестивална вечер бе организирана на брега на Дарданелите на професионално осветената и озвучена сцена в Кепез. След изпълненията на 10-те състава лично кметът на град Чанаккале връчи отличията и наградите на всички участници. В края на вечерния концерт Женски хор “Търновград” бе удостоен с най-много аплодисменти и подкрепа от публиката и специално от кмета и общинските представители на Чанаккале бе награден с плакет за успешно представяне и макет на райска ябълка – символ на Международния музикален фестивал. Хорът получи официална покана за участие в Международните музикални събития и фестивали в Бодрум и Айвалък за музикален сезон 2023 г. Представители на състава присъстваха на прием при началника на отдел Култура в Община Чанаккале, където бяха посрещнати и запознати с политиката за развитие на културната програма на Общината. Те от своя страна представиха хоровата формация – нейната история, развитие и обсъдиха бъдещи възможности за участие във фестивалните музикални събития, разказа Тамара Драганова, секретар и отговорник по международната дейност на Женски хор “Търновград”. Участието в Международния фестивал бе съпроводено от организирана културна програма – посещение на древния град Троя – руините и музея, Старата част с часовниковата кула и Троянския кон в Чанаккале, допълни тя.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново