Южнокореец подреди изложба във Велико Търново

Публикувано на ср, 17 апр. 2024
182 четения

Изложба „Липсващи страници от живота” (Missing pages of life) представя в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново младият и талантлив художник от Южна Корея Хьонук Парк. Той посвещава изложбата на 50-годишнината на Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ. Експозицията беше открита от проф. д-р Владимир Аврамов. „Днешното събитие е инспирирано от един вечен съюз между Изтока и Запада. Нашият колега Хьонук Парк използва енигматична лексика в своето творчество от гледна точка на съвременните тенденции в изобразителното и визуално изкуство. Той представя инсталационни форми, класически графични и живописни техники, както и нещо характерно за корейското изкуство – рисуване с туш върху хартия. Това придава емоционалност и искреност на изказа му“, каза в приветствието си проф. Аврамов., който е зам.- декан на факултета.
„В неговите колажни инсталации главният герой е изваден като присъствие, но за него подсказват неговите аксесоари. Така всъщност откриваме скрития човек. Класическото изкуство е наративно – има главен герой или група главни герои, и една фигура в авансцена, която подканва зрителя да влезе в диалог с изобразеното. По този начин зрителят се чувства част от представлението. Съвременното изкуство обаче често не му дава тази възможност и той се чувства понякога отчужден, фрустриран, алиениран. Съвременното изкуство казва: картината не е това, което е на стената, картината е в нашата глава. Ние трябва да я асимилараме, да усетим подсказката, която прави творецът. Поздравявам лично автора като художник с тези негови постижения“, посочи още проф. Аврамов.
Той връчи специален поздравителен адрес на корейския художник от името на деката на ФИИ проф. Светослав Косев, предаде и поздравите на ректора на ВТУ проф. Димитър Димитров.
Доц. Анна Иванова, зам.-ректор на ВТУ, подчерта, че тази изложба е свързана не само с юбилея на ФИИ, но е част от поредица инициативи за задълбочаване на сътрудничеството между ВТУ и университети в Южна Корея. „Тази изложба е културен мост между България и Южна Корея и се надявам, че тя ще буди интерес не само сред студентите и преподавателите от ВТУ, но и сред гражданите и гостите на града“, допълни доц. Иванова.
Хьонук Парк е завършил Университета в Сеул, спонсориран от „Самсунг”, след което е учил във Висше художествено училище в Обединеното кралство. В момента преподава в Националния университет на Сеул, където е докторант и художник на свободна практика.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново