Ясни са наградените творци от осмото Биенале на църковните изкуства

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
297 четения

Четири награди присъди журито на осмото Биенале на църковните изкуства, което официално ще бъде открито утре, 18 октомври в 17 ч., в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново. Наградата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в размер на 500 лв., отива при Сава Костадинов, за иконата му „Дейсис – ипостас“. Наградата на Съюза на българските художници – творба от фонда, ще получи Владимир Аврамов, за стенописите в новия катедрален храм в Ловеч. Наградата на „Демакс“ АД, в размер на 700 лв., отива при Диана Вълчева за нейната икона „Св. Богородица с пророци“, а наградата на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, в размер на 500 лв., е присъдена на Красимир Яков, за творбата му „Светото писание“. В хода на обсъждането бяха номинирани: Костас Лавдас и Димостенис Аврамидис (Гърция), ателиетата „Зограф“ и „Праксис“, Сашо Рангелов, Роберт Цанев, Тодор Митрович (Сърбия), Анастасия Тонкова и Тодор Бенов.
Международното биенале на църковните изкуства е проект на Катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на ВТУ, в партньорство със Сдружение „Икона“ и съфинансиран от Община Велико Търново като събитие от Културния календар на oбщината за 2023 г. Провежда се под патронажа на ректора на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров, а със седемте си издания се утвърждава като престижен международен форум. Осмото издание, което ще се открие днес, включва изложба с творби на съвременни автори в областта на православните църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка, миниатюра, утвар, графика и т.н. Участниците са от България, Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Русия и Украйна, като е предвидена и богата програма от съпътстващи събития. Едно от тях е презентацията на проф. д-р Миглена Прашкова – „Иконостасите на проф. д-р Симеон Захариев (1955–2020) – ретроспекция“, както и фотографската изложба „Воздвижение. Кръстът на Света Гора Атонска“ на Георгиос Пупис от Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун, Гърция.
На 19 октомври, отново в Изложбените зали, стартира международен симпозиум по иконографско изкуство, с акцент върху процеса на създаване на съвременни произведения на църковните изкуства, който ще продължи до 21 октомври включително. Гости на Биеналето, участници в симпозиума и представящи свои книги са: доц. д-р Михай Коман, доц. д-р Андрей Мушат, доц. д-р Василе Тудор, проф. д-р Тодор Митрович, Цветелина Максимова, Десислава Гетова и доц. д-р Ваня Сапунджиева, доц. д-р Мариян Стоядинов, Живко Петров, чл.-кор. проф. д. изк. Иванка Гергова, д-р арх. Милен Маринов и др.
За поредна година в изложбата на биеналето ще вземат участие ученици от специалност „Иконопис“ на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен и Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Трявна. Ще присъства и малка експозиция от икони, рисувани от деца в школи от Дряново, Севлиево и Самоков.
Международното биенале ще приключи на 9 ноември с представянето на документален филм и издаването на двуезичен българо/английски електронен каталог, чийто главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова.
Партньори на форума са Съюз на българските художници (СБХ), Света Великотърновска митрополия, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, НИЦ „Търновска книжовна школа“, Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново и др. Проектът „Осмо Международното биенале на църковните изкуства“ е с ръководител доц. д-р Мариета Конова – зам.-декан на Православния богословски факултет при ВТУ.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново