Японски пианист завърши турнето си във В. Търново

Публикувано на пн, 30 окт. 2023
94 четения

Японският пианист Юске Хосака завърши българското си турне с концерт във В. Търново. Той се състоя в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и включваше камерна и клавирна музика. Изпълненията на докторанта от Националната музикална академия “Проф. П. Владигеров” в София обхващаха три епохи, представени чрез творби на Шопен, Пуленк (по повод на 60-годишнината от кончината му), Панчо Владигеров и неговия ученик Вайсенберг, а също и японските композитори Минако Токуяма, Дай Фуджикура и Хисатада Отака.
Концертното турне “Пулсът на Япония в сърцето на България” преди това премина през градовете София, Бургас и Ст. Загора, като се осъществи с подкрепата на Посолството на Япония и “Капитал прогрес” ЕООД. То имаше за цел да популяризира японската класическа музика, да запознае аудиторията с рядко изпълнявани класически произведения, както и с неизпълнявани до сега в България композиции.
Юске Хосака е роден в Яманаши, Япония. През 2015 г. завършва Токио Гакугей университет (Токийския университет за изкуства) в класовете на проф. Тойо Асакава и проф. Таканори Накано. През 2020 г. завършва магистърска степен в НМА “Проф. Панчо Владигеров” – София, а в момента е докторант с научен ръководител проф. Жени Захариева. През 2018 г. получава Голамата награда в 4-тия конкурс “Музиката и земята” във Франция. В 22-рия Международен конкурс за Бах в Япония получава първата награда за дуо. Участвал е със солов рецитал на “Софийски музикални седмици” с клавирни произведения от Панчо Владигеров. През 2020 г. в 18-ия международен конкурс “Музиката и Земята” – София, получава голямата награда. Носител е и на награда в 9-ия международен конкурс “Албер Русел” в българската столица, посочиха от Изложбените зали във Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново