ВТУ събира водещи учени на конференция за спасяването на българските евреи

Публикувано на ср, 13 юни 2018
255 четения

Неизвестни и непредставяни досега факти от българското участие във Втората световна война и спасяването на българските евреи ще бъдат показани за първи път във В. Търново в документалната изложба „Страната на спасените евреи“. Експозицията се открива утре в Институт “Конфуций” при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара са включени в изложбата. Документите доказват особената роля на цар Борис и Правителството в спасяването както на българските евреи, така и на няколко хиляди евреи от Словакия, Румъния и Унгария. С български транзитни визи и с кораби пътуващи под български флаг те са намерили спасение в Палестина. Всички експонати са открити в Бундесархив – Берлин, Германски политически архив – Берлин, Хесенски централен архив – Висбаден, Мемориала „Ванзее“, както и архива на Ватикана. В експозицията могат да се видят и всички награди на българското царско семейство от световни еврейски организации за ролята на цар Борис и царица Йоана в спасяването на евреи през Втората световна война.

Изложбата е дело на Израелско-български институт и Филмова студия „Време“ и се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

Арт събитието е част от програмата на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, която ще проведе под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. Форумът е посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи и се организира от Историческия факултет при ВТУ, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи. В рамките на конференцията свои разработки ще представят 25 водещи изследователи от цялата страна, както и гости от Албания и Израел.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново