“Семейни съботи” се завръщат в Историческия музей в Горна Оряховица

Публикувано на чт, 4 юли 2024
174 четения

От 6 юли започва поредното издание на образователната ваканционна програма “Семейни съботи в музея”. Проектът на горнооряховския музей, чието начало бе поставено преди 10 години, през лятото на 2014 г., спечели много почитатели през изминалите сезони. В различните фамилни занимания малки и големи посетители преоткриват историята и традициите на родния край.
За първи път “Семейните съботи” ще се разпрострат в два от музеите на общината – в горнооряховския през месец юли и в Етнографски музей Долна Оряховица през август. Ваканционната програма това лято е озаглавена “Роден край – ритми, багри, следи в земята” и ще бъде разгърната в няколко съботи с разнообразни ателиета, свързани с етнографията, историята и археологията. По традиция всяка отделна събота ще има своя интересна тема с участието на специален гост-демонстратор. Посетителите отново ще имат възможност да се докоснат до старинни човешки знания и умения, да се запознаят отблизо с тънкостите на забравени и редки занаяти и да си тръгнат с оригинални сувенири, изработени от собствените им ръце.
За любителите на музейните състезания организаторите са замислили нови предизвикателства. Още на 6 юли ще бъде първото издание на играта “Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи”. С нея посетителите ще влизат в ролята на пътешественици във времето, ще трябва да откриват интересни старинни предмети и да ги позиционират правилно в музейното пространство. Най-добрите участници ще си тръгнат със специални музейни награди.
Входната такса остава непроменена – 4 лева за семейство, и ще даде възможност на всеки да участва в работните ателиета, да се включи в игрите и да разгледа музейните експозиции. Началото на семейната програма всяка събота ще бъде в 10.00 часа със старт на играта “Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново