Великотърновци отново ще могат да получат “Книги за смет”

Публикувано на вт, 30 Апр. 2019
1875 четения

Великотърновци отново ще имат възможността да получат безплатни книги. Това ще се случи благодарение на инициативата “Книги за смет”, която се провежда за седма поредна година в няколко града. Старата столица по традиция е сред най-активните участници, затова и тази година е включена в кампанията. Жителите на старата столица ще могат да предадат събраната пластмаса и да получат своите книги на две места. Едната локация по традиция е паркингът на Мол В. Търново. Втората е паркингът на новоизградения магазин Кауфланд. Събитието ще се проведе на 12 май в рамките на 3 часа – от 10 до 13 ч.
“Книги за смет” е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Желаещите да се включат трябва да носят пластмасата, опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на “Книги за смет”. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти, независимо от предаденото количество пластмаса. Няма да бъдат приемани блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди и авточасти.
Ежегодно кампанията се радва на огромен интерес сред старостоличани. Тя се организира от фондация “Credo Bonum Foundation” и издателство “Smart Books”. През 2019 г. се осъществява с генералната подкрепа на “Кауфланд България”, Община В. Търново и мола. От първото издание на “Книги за смет” през 2013 г. досега, в резултат на кампанията, у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново